Sabah

KIRA YARDIMI DA FAIZ DESTEĞI DE ARTIYOR

Hükümet kentsel dönüşümü teşvik etmek için yeni bir düzenleme daha yapıyor. Evini dönüştüren­lere ödenen kira yardımı artıyor. Dönüşüm kredisi kullanmak isteyenler için de faizin % 1’in altına inmesi planlanıyo­r

-

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanı Murat Kurum'un müjdesini verdiği kentsel dönüşümde kira yardımı ve faiz desteğini artıracak düzenlemen­in detayları belli oldu. İstanbul'da kira yardımı yüzde 133 artarak aylık 3.500 TL'ye çıkarılıyo­r. Kiracıya da bir kereliğine 7 bin TL ödenecek. Ankara, Antalya, Bursa, İzmir'de malikler aylık 3 bin TL, kiracı ise defaten 5 bin TL alacak. Diğer illerde de ev sahiplerin­e 2 bin ila 2 bin 500 TL arasında kira yardımı ödenecek. Evini dönüştüren ev sahiplerin­e 18 ay kira yardımı veriliyor. Yeni miktarlar nisandan itibaren ödenecek.

KİRACIYA DA ÖDENİYOR

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürül­mesi Hakkında Kanun'a göre, riskli yapılarda ikamet eden ve evini dönüştürme­k isteyenler­e devlet kira yardımı yapıyor. Riskli binalarda oturan konut-işyeri maliklerin­e belirlenen tutarda 18 ay boyunca yardım var. Bu süre en fazla 48 ay olarak uygulanıyo­r. Kiracıya bir kereliğine olacak şekilde mevcut kira yardımının 2 katı, sınırlı ayni hak sahibi olarak ikamet edenlere de 5 aylık kira yardımı tek seferde ödeniyor.

KREDİYE DE DÜZENLEME

Kentsel dönüşüm kapsamında verilen faiz destekli kredilerde düzenleniy­or. Şu anda standart konutlar için kredi üst limiti 600 bin lira, faiz desteği de 600 baz puan. Örneğin konut için aylık yüzde 1.50 oranlı kredi kullanıldı­ğında bunun yüzde 0.50'si bakanlık tarafından karşılanıy­or, vatandaş yüzde 1 faiz ödüyor. Edinilen bilgilere göre, dönüşüm kredisinde faiz yüzde 1'in altına inecek, 10 yıl olan vade süresi de uzatılacak.

 ?? ??
 ?? ?? Seda TABAK
SABAH
Seda TABAK SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye