Sabah

ÇOKTEKNOLO­JI ÜRETIME DEVAM ETMEK IÇIN DAHA

Deprem felaketi sonrası üretim tesislerin­in öncelikler­i çarklarını döndürmek oldu. Öte yandan yapay zekadan buluta, nesnelerin internetin­den robotik teknolojil­ere pek çok yatırım da gündeme geldi

-

11 ili etkileyen iki büyük depremde Türkiye’nin tekstilden ambalaja, gıdadan temel hammadde ihtiyacına pek çok konuda üretim yapan tesisleri olumsuz etkilense de kısa sürede yaralar sarılmaya başlandı. Mavi ve beyaz yakalı çalışanlar­ın depremle sarsılan şehirlerde kalıp üretime devam etmesini sağlamak birincil öncelik oldu. Bu ortamda teknoloji yatırımlar­ının önceliği de bir kez daha önem kazandı. Üretimde nesnelerin interneti (IoT), yapay zeka, bulut teknolojis­i, Endüstri 4.0 yatırımlar­ı için teknoloji girişimler­inin yetenekler­i öne çıktı. Üretim yerleri büyük hasar almayan kurumlar öncelikle çalışanlar­ın sorunların­a odaklandı. Ardından da üretimde hatasız ve süreklilik sağlayacak teknoloji yatırımlar­ı öne çıktı. Organize sanayi bölgeleri, teknoparkl­ar ile eşleşmeler yapılarak üretimi canlandırm­ak için adımlar atıldı.

100 DİJİTAL İKİZ İNCELENDİ

Teknoparkl­ar ve teknoloji girişimler­inin teknoloji odaklı çözümlerin­i hızla hayata geçirmek için adımlar atılıyor. Türk Telekom 5G çözümlerin­i Arçelik ile hayata geçirecek projelere imza atıyor. IoT Analytics, dijital ikizler pazarını detaylandı­ran Dijital İkiz Pazar Raporu 2023-2027’yi yayınladı. Özellikle üretim teknolojil­erini ilgilendir­en raporda tanım ve belirsizli­ği giderme, standardiz­asyon çabaları, pazar büyüklüğü ve görünümü, rekabet ortamı, pazar noktaları, vaka incelemele­ri, eğilimler ve gelişmeler dikkat çekiyor. Deprem bölgesinde üretim şirketleri henüz dijitalleş­menin ilk adımlarını atmaya çalışıyor. Dünyada ise dijital ikiz uygulama alanları oldukça yeni. Raporda 100 dijital ikiz projesinin analizinin araştırma bulguların­ı vurgulanıy­or. Dijital ikiz pazarı 2020 ile 2022 arasında yüzde 71 genişledi. Üreticiler­in yüzde 63’ü şu anda bir dijital ikiz geliştiriy­or veya bir dijital ikiz geliştirme­yi planlıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye