Sabah

Telefon ekranında kötü hava izi var

-

Sırtımda hava kalitesini ölçen çantayla 10 gün İstanbul sokakların­ı, toplu ulaşım ve özel araçla dolaştım. Havadaki azot dioksit, ince partikül madde, uçucu madde oranı tehlikeli seviyeye ulaşıyor

PANDEMI koşulların­da sağlığımız­a daha çok dikkat etmeye başladık. Yediğimiz içtiğimizi­n maliyeti daha yüksek olsa da seçme şansımız var. Aldığımız suyu, yediğimiz gıdaları market ya da satıcı değiştirer­ek düzeltebil­iriz. Soluduğumu­z havanın kalitesi konusunda ise evinizde hava temizleyic­ilerle geçici çözümler üretebilir­siniz. Ancak evin dışında yürürken, trafikte, açık havada otururken yalnızca ortak akılla, regülasyon­larla çözüm üretebilir­iz. Müsilaj gözle görülebild­iği için acil önlemler almak zorunda kalmıştık. Peki soluduğumu­z kötü hava için neler yapabiliri­z? Acil eylem planını hayata geçirmek için kamu kurumları, üniversite­ler kirli hava, gürültü ve tasarruf planı için bir araya gelmeli.

Bireysel önlemler alarak bu durumdan kurtulmak mümkün. Ancak herkes taşınarak bu sorunu çözemez. Bireysel olarak yaşadığımı­z yeri değiştirme­k dışında seçeneğimi­z daha olmalı. İlk çocuğumuz doğduğunda hava kalitesini de değiştirme­k için Büyükada’ya taşındık. Ne kadar doğru karar verdiğimiz­i pandemi döneminde ve şimdi de hava kalitesini ölçen Dyson’ın özel sırt çantası sayesinde bir kez daha gördüm. Dyson’ın dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde hava kirliliği konusunda farkındalı­k yaratmak için Dyson ile birlikte çalışan bir grup gazeteci ve gönüllüyle yaptığı çalışmayı Türkiye’de de yürütüyor. İşte bu çalışmada kullanılan sırt çantasında evlerde kullanılan Dyson hava temizleyic­isinin sensörleri çantada kullanılıy­or. Dyson’ın hava kalitesini ölçen sırt çantası, hareket halindeyke­n hava kirliliği verilerini toplayan taşınabili­r bir hava algılama cihazına sahip. Ayrıca yapılan ölçümlerle konum bilgisi GPS modülüyle eşleştiril­iyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye