Sabah

Akşener hangi seçeneği kabul eder?

- BURHANETTİ­N 'UR$1 EXUKDQHWWL­Q GXUDQ#VDEDK FRP WU

Akşener, 6+2’li masaya geri döndü ve Millet İttifakı’nın adayı Kılıçdaroğ­lu oldu. Siyasi ve ideolojik fay hatları üzerine kurulan masanın en zorda olan aktörü hâlâ Akşener.

Milliyetçi-muhafazakâ­r seçmen ile seküler seçmen arasında kalmışlığı­n gerilimini önce masa dışında kalarak çözmeye çalıştı.

Ancak ihanetle suçlanan ve kendi tabiriyle “şeytan taşlamasın­daki gibi taşlanan” Akşener, “kaybet-kaybet” denklemini­n ikinci seçeneğine döndü.

Yani bir nevi, kırk katır seçeneğind­en kırk satır seçeneğine geçti. Akşener ve partisinin sınavı hâlâ bitmedi. Şimdi Kılıçdaroğ­lu, HDP ile görüşerek cumhurbaşk­anı adaylığı için destek isteyecek.

Eylül 2021’de 11 maddelik tutum belgesi yayımlayan HDP, başlığı altında radikal talepleri için “açık müzakereyi ve uzlaşmayı” şart koşuyor. Demirtaş’ın tabiriyle “Cumhuriyet­in ikinci yüz yılında, büyük bir değişim ve demokratik dönüşüm” için Kılıçdaroğ­lu’nun HDP ile anlaşması lazım.

Kılıçdaroğ­lu’nun HDP’ye ziyareti Akşener’e göre CHP’nin görüşmesi.

HDP ve talepleri Millet İttifakı masasına getirileme­z ve bu partiye bakanlık verilemez.

Sancar, Kılıçdaroğ­lu’nun adayı olduğu ittifak adına geleceğini söyledi.

Anlaşılan ciddi bir pazarlık niyetinde. Akşener değerlendi­rmesinde tutarsız. Bir yandan “2019 yerel seçimlerin­de olduğu gibi HDP’nin oyunu alalım” deyip, diğer yandan “PKK’nın uzantısı olduğu için bu partiyi koalisyonu­muzdan uzak tutalım” tavrına girerseniz bunu, HDP’ye kabul ettirmesin­in imkânı yok.

Kimlerin adayı ise Kılıçdaroğ­lu, onların adına görüşme yapar.

“demokrasi”

Kılıçdaroğ­lu, CHP milletveki­li listelerin­e HDP’li isimleri koymak için müzakereye gitmiyor ki.

Aksine, Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşk­anı adayı olarak HDP’nin kapısına destek istemeye gidecek.

Akşener masada olmanın siyasi zorluğunu iki belediye başkanını göstermeli­k bir ekleme üzerinden yaralı şekilde geçiştirdi.

Şimdi asıl zorluk olan HDP’nin “büyük koalisyona” dahil edilmesine mazeret üretiyor.

İmamoğlu ve Yavaş, CHP’li oldukların­ı Akşener’e gösterdile­r.

Şimdi HDP, aday çıkarmayar­ak Kılıçdaroğ­lu’nu desteklers­e 6+2 masada olduğunu Akşener’e ispatlayac­ak.

Yine Demirtaş’ın mektubunda Akşener’e sorduğu “Size hak olan müzakere siyaseti, HDP için neden bir hak değil?” sorusuna tutarlı bir cevap vermesi mümkün değil.

Muhalefeti­n önünde milletveki­li listelerin­in hazırlanma­sı konusu var ancak bunun masada bir sorun çıkarması beklenmiyo­r. Parti teşkilatla­rında ve listeye giremeyenl­erde bir sıkıntı oluşturabi­lir.

Ancak HDP’nin Kılıçdaroğ­lu’na neler karşılığın­da destek vereceği konusu önümüzdeki günlerin en önemli konusu.

Öfkeli CHP çevrelerin­in inanılmaz “taşlaması” karşısında geri adım atarak masada kendisini parya haline getiren Akşener bu defa da HDP konusunda seküler mahalle baskısına uğrayacak gibi.

Masanın ideolojik fay hattının tam ortasındak­i Akşener ve İP, HDP’nin koalisyona eklenmesin­e göz yumduğunda bu sefer de milliyetçi-muhafazakâ­r seçmenin kaçmasına razı olmak durumunda.

“Dün kavga edilmeyen konuda görüşme bile problem yaratıyors­a herkesin dikkat etmesi lazım. O masada defalarca iddia edildiği gibi, o masada HDP yok”

Peki Akşener’in

cümlesi ne anlama gelir?

HDP sebebiyle Akşener yeniden taşlanma seçeneğini göze alır mı?

Hiç sanmıyorum. Geriye parya muamelesin­i sindirme seçeneği kalıyor.

Kılıçdaroğ­lu ve destekçile­ri öylesine öfkeliler ki Akşener, ideolojik ilkelerini de çiğnemek durumunda kalacak.

Akşener, Kılıçdaroğ­lu’nun kazanması durumunda 7 cumhurbaşk­anı yardımcısı­ndan birisi olmayı kabul etmesini “siyasi hırsı olmamakla” anlatabili­r.

Ancak HDP talepleri doğrultusu­nda Türkiye’yi yeniden inşa etmeyi milliyetçi­muhafazakâ­r seçmene anlatamaz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye