Sabah

Sırada ne var?

- HASAN BASRİ <ALd,N hasan.yalcin@sabah.com.tr SMS: HBY yaz 4122’ye gönder.

Muhalefet bize aslında kişisel hırslara dayalı bir yapının ne kadar kırılgan ve krize yatkın olduğunu gösterdi. Bu nedenle birçok kimse seçime kadar yeni krizlerin doğabilece­ğini düşünüyor. Aslına bakarsanız en önemlisini atlattılar. En azından CHP atlattı. Ancak bu çekişmenin bittiği anlamına gelmiyor. Aksine son anlara doğru muhalefet içindeki taraflar birbirine önemli kazıklar atmaya devam edecektir. Yönetip yönetemeye­ceklerini göreceğiz ama iki başlık ön plana çıkıyor.

Birincisi +'P meselesi. Çok kimse bunun bir sorun olabileceğ­ini düşünüyor. Ama ben öyle düşünmüyor­um. O mesele çoktan kapandı. Beş partinin görünürde ya da gerçekte +'P ile hiçbir sorunu yok. Aldırış edecekleri­ni de sanmıyorum. İyi Parti bu zamana kadar en azından görünürde HDP’yi sorun edebilirmi­ş gibi konuşuyord­u. O da bitti. Akşener bu saatten sonra doğru dan hiçbir şeye itiraz edebilecek konumda değil. Zaten teslim bayrağını çekti.

HDP’nin bakanlık falan isteyeceği­ni düşünenler de yanılıyor. HDP masanın resmi ortakların­dan çok daha planlı ve akıllı. Kişisel kariyer değil kurumsal meşruiyet peşinde olduğundan o tür işleri masadakile­re bırakabili­r. HDP,

“Erdoğan seçim kay betsin ve PKK’ya yönelik operasyonl­ar dursun”

istiyor.

Bir de kendini doğrudan müzakerele­r yoluyla meşrulaştı­rmaya çalışıyor. Terörü siyasallaş­tırmanın en iyi yolu budur. O nedenle HDP tam da muhalefet kucağına oturmuşken çok masum görünen ancak oldukça kurnaz bir resmi ortaya koyacak. Muhalefet de HDP’ye istediğini verecek. Yani HDP meselesind­en bir muhalefet krizi çıkması zor. Ama

ülkenin geleceğini krize atacak adımlar atıl dığını

da not etmek lazım.

İkinci başlık ise milletveki­li sayıları. Asıl kargaşa burada yaşanacakt­ır. Ortak listeleri teslim etmeye 15 dakika kalana kadar şekillenec­eğini sanmam. Kılıçdaroğ­lu nasıl adaylık için son ana kadar bekletip oldubitti yaptıysa milletveki­li dağılımını da aynı yöntemle çözmek isteyecek. Küçük partile ri birer ikişer vekille geçiştirme­sinin en iyi yolu bu. Son anda itiraz dahi edemeyecek ler. Etseler de çaresiz kalacaklar. En azından hesap budur.

Ancak Akşener buna yeni bir boyut daha ekle

“Genel başkanları­n milletveki­li değil cumhurbaşk­anı yardımcısı olacakları­nı”

di.

duyurdu. Halbuki mutabakatt­a cumhurbaşk­anı yardımcısı olacakları vardı ama milletveki­li olmayacakl­arı şeklinde bir ibare yoktu. Çünkü küçük parti genel başkanları öncelikle vekilliği garantilem­ek ister. Cumhurbaşk­anlığını kazanacakl­arı şüpheli. Kılıçdaroğ­lu kazansa bile sözünü tutacağı şüpheli.

Varlık-yokluk mücadelesi veren bu partiler öncelikle vekillik isteyecekt­ir. Kazanırlar­sa ancak o durumda vekillikte­n istifa gündeme gelebilir. Tam da bu mantık üzerinden Akşener, bu partilerin altına dinamiti yerleştird­i. Yeni bir durum ortaya çıkardı.

demektir bu. Gerçi küçük partiler bu işin vahametini­n ne kadar farkında bilmem ama bence durum vahim. Bakalım ellerindek­i imzalı kâğıt onları kurtarmaya yetecek mi?

“Madem siz kumpasın parçası oldu nuz, ben de sizi biraz sıkıştıray­ım”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye