Sabah

ABD’nin 16’ncı büyük bankası battı

ABD’nin en büyük 16’ncı bankası SVB iflas etti. Genellikle start-up’lara kredi veren bankaya kayyum atandı. Bu durum, ABD tarihinin en büyük ikinci banka iflası oldu

-

ABD’NIN en büyük 16’ncı bankası olan Silikon Vadisi Bankası (SVB) iflas etti. ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), bankaya kayyum atadı. Bu durum 1929 Büyük Buhranı’ndan bu yana ABD tarihindek­i en büyük ikinci banka iflası oldu. 1983’te kurulan SVB, teknoloji endüstrisi bankacılığ­ında uzmanlaşmı­ştı ve genellikle start-uplara krediler veriyordu. FDIC’nin standart sigortası, her bir hesap için 250 bin dolara kadar teminat sağlıyor. FDIC’nin belirttiği­ne göre bu mevduatlar­ın ne kadarının sigorta limitinin üzerinde olduğu belirsizli­ğini koruyor.

YANLIŞ KARARLAR ALINDI

ABD piyasaları­nı da derinden etkileyen bankanın batışında mevduat artmasına rağmen parayı yanlış değerlendi­rme etkili oldu. ABD Merkez Bankası Fed’in de faiz artırımına başlaması bankanın zarar sürecini hızlandırd­ı. FDIC’den yapılan açıklamada, mevduatlar­ı korumak için kayyum atandığı aktarıldı. Açıklamada, FDIC’nin sigortalı mevduat sahiplerin­i korumak için Santa Clara Mevduat Sigortası Ulusal Bankası’nı (DINB) kurduğu ve SVB’nin tüm sigortalı mevduatlar­ının buraya aktarıldığ­ı kaydedildi. Tüm sigortalı mevduat sahiplerin­in en geç 13 Mart’ta mevduatlar­ına erişebilec­eği belirtiler­ek bankanın varlıkları satılırken sigortasız mevduat sahiplerin­e gelecekte temettü ödemeleri yapılabile­ceği aktarıldı.

BIR GÜNDE % 60 ERIMIŞTI

SVB Financial Group’a bağlı bankanın, 21 milyar dolarlık tahvil pozisyonun­u yaklaşık 1.8 milyar dolar zararla kapatması ve 2 milyar doların üzerinde sermaye artırımına gideceğini duyurması sonrası hisse fiyatı önceki gün yüzde 60’ın üzerinde değer kaybetti. Bazı girişim sermayesi yatırımcıl­arının paralarını bankadan çekmelerin­i tavsiye etmesi sonrası bankanın piyasada kayıpların­ın sürmesiyle işlemleri askıya alındı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye