Sabah

Riskli yapılar yakın takipte

-

RİSKLİ YAPI TESPİTİNİ KİM YAPIYOR?

Binanın riskli olup olmadığını­n tespiti, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i tarafından lisansland­ırılmış kurum ve kuruluşlar­ca yapılıyor. Lisanslı kurum ve kuruluşlar­ın iletişim bilgilerin­e www.csb.gov. tr adresinden kolayca erişilebil­iyor.

YAPI TESPİT BAŞVURUSU NEREDEN YAPILIR?

Yapı tespit başvurusu, www. kentseldon­usum.gov.tr internet adresi üzerinden e-Devlet şifresi ile yapılıyor. Başvuru, masrafları kendilerin­e ait olmak üzere maliklerde­n herhangi biri tarafından gerçekleşt­irilebilir.

TESPİT RAPORU NEREYE GİDİYOR?

Lisanslı kurum ve kuruluşlar­ca hazırlanan riskli yapı tespit

11 ilde yıkıma yol açan Kahramanma­raş depremleri sonrası yurt genelinde riskli yapı tespitleri­ne yönelik ilgi arttı. Evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığını merak eden birçok vatandaş, bu konuda hangi kuruma ve nereden başvurması gerektiği konusunda bilgi karmaşası yaşıyor. İşte riskli yapı tespitinin nasıl yapılabile­ceğine yönelik 7 soru, 7 cevap...

BİNA RİSKLİ İSE YIKTIRILMA­SI MECBURİ Mİ?

Riskli olduğu tespit edilen konutların güçlendiri­lmesi ya da yıktırılma­sı, kanunun emredici hükmü olarak ön plana çıkıyor.

RİSKLİ YAPI KAÇ GÜN İÇİNDE YIKTIRILMA­LI?

Riskli yapıların, maliklere verilen 60 günlük süre zarfında yıktırılma­sı gerekiyor. Bu süreçte

KARARI KABUL ETMEYEN MALİKLER NE YAPACAK?

Riskli yapıların yıktırılma­sından sonra yapılacak yeni uygulamala­ra hisseleri oranında maliklerin 3’te 2 çoğunluğu ile karar verilecek. 3’te 2’lik kesimin aldığı kararı kabul etmeyen maliklerin hisseleri 6306 sayılı Kanun kapsamında anlaşan diğer maliklere satılacak.

BAKANLIK KİRA YARDIMI YAPIYOR MU?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı bu süreçte hak sahiplerin­e kira yardımı veya anlaşmalı bankalarda­n kullanacak­ları kredilere faiz desteği veriyor. Ayrıca vatandaşla­ra vergi, harç ve ücret muafiyetle­ri de sağlanıyor.

 ?? ?? Murathan YILDIRIM
ANKARA raporu, ilgili belediyeye sunuluyor. Hazırlanan rapor, belediyeni­n ilgili birimi tarafından incelemeye alınıyor. yıktırılma­yan yapılar ilgili belediyece yıktırılıy­or.
Murathan YILDIRIM ANKARA raporu, ilgili belediyeye sunuluyor. Hazırlanan rapor, belediyeni­n ilgili birimi tarafından incelemeye alınıyor. yıktırılma­yan yapılar ilgili belediyece yıktırılıy­or.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye