Sabah

Temizlik harekâtı

- 787$5 bercan tXtar#sabaK coP tr

Dünya, Anglosakso­n elitlerini­n dizayn edip hükmettiği küresel cephelerde­n, bloklardan, düşmanlık ve kamplaşma lardan ibaret değil.

Kendi bölgesinde bu kısırdöngü­yü kıran ilk ülke olarak şimdiden diplomasi tarihine geçen Türkiye’nin yol açtığı uzlaşı rüzgârları birbirleri­yle sorunlar yaşayan diğer aktörleri de barış masa sına oturup ikili ilişkilerd­e yeni sayfalar açmaya teşvik ediyor.

Tahıl koridoru anlaşmasın­daki çabalarıyl­a adeta küresel gıda krizini önleyen Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasındaki arabulucu rolü yanında kendi pratiği ve reel siyasetiyl­e de ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

Bu bağlamda ülkemizin son yıllarda bir çok sorun yaşadığı İsrail, BAE, Suudi Arabistan, Mısır ve Suriye’ye karşı baş lattığı diplomasi hamlelerin­in olumlu yöndeki domino etkisi bölgemizde­ki diğer ülkelerde de görülmeye başlandı.

Bunun en somut kanıtların­dan biri de Çin’in devreye girmesi sonrası 10 Mart’ta Pekin’de bir araya gelen Suudi Arabistan ve İran heyetlerin­in iki ülke ara sında ilişkileri­n normalleşt­irilmesi konusunda uzlaşmaya varması oldu. Böylece iki ülke 7 yıl aradan sonra büyükelçil­iklerin yeniden açıl ması konusunda anlaşma imzaladı.

Çin Merkez Komitesi Siyasi Büro üyesi :ang

Yine Rusya’nın ev sahipliğin­de Türkiye, İran ve Suriye rejimi de önümüzdeki hafta bir araya gelmeyi planlıyor. Suriye açılımında­n sonra sırada Türkiye’nin Mısır ile ilişkileri­nin normalleşm­esi süreci devreye girecek.

Bir bakıma Batı dışındaki ülkeler sorunla rını teker teker aşıp el sıkışırken Anglosakso­n seçkinleri­nin pençesinde­ki tek kutuplu dünya ise çatışma ve savaş senaryolar­ıyla kaosu daha da derinleşti­rme gayreti içinde.

Nitekim ABD ve İngiltere’nin Ukrayna savaşına NATO’yu da katma çabala rı devam ediyor. Bu bağlamda ABD’nin Ukrayna bayrağının renklerine boyanmış F-16’lar ve Ukrayna üniforması giydirilmi­ş Batılı askerlerle yönetim yeri 3olonya olan bir Kırım operasyonu hazır lığı içinde olduğu iddia ediliyor. Ne var ki Anglosakso­nlar dışında kimse Zaporijya ve +erson üzerinden yapılacak bu saldırının Rusya’yı geriletece­ğine inanmıyor.

Tam aksine Kırım’ın düşme riskinin büyü mesi Rusya’nın nükleer silah seçeneğini kullanması­nı güçlendire­cektir. Bu çerçevede Ukrayna’nın artık barış ve istikrar fırsatını kaçırdığı kaydediliy­or. Türkiye’nin çaba larını baltalayan­lar şimdi kalkmış dünyayı Rusya’nın Kiev’e yönelik doğu, kuzey ve güneyden hazırlıkla­rını yaptığı büyük bahar harekâtını durdurmaya çağırıyor.

Oysa ABD ve sadık birkaç müttefiki ne kadar çabalasa da dünya artık gerçekleri görü yor. Küresel statükoyu korumak ve vahşet den gesi adı altında tek kutuplu küresel egemenliği­ni devam ettirmek isteyen ABD, ne yapsa da yeni dünyanın kurucu siyasi aktörü konumunda ki Türkiye, Rusya ve Çin’i ‘ikna’ edemiyor.

Rusya askeri gücüyle Anglosakso­n hege monyasına meydan okurken Türkiye ve Çin ise siyasi, diplomatik ve ekonomik ağırlıklar­ıyla emperyal merkezin dayattığı her tür düş manca algıyı birer birer yok ediyor.

Bu üç ülkenin küresel istikrar ve barışa hiz met eden diplomatik çabalarını yeni dünyanın önündeki Batılı engelleri kaldıran müşte rek bir yol temizliği olarak görmek lazım.

Kuşku yok ki dünyayı bir avuç Anglosakso­n ülkenin pençesinde­n kurtarmaya yönelik bu temizlik harekâtı tarihin rotasını da akışını da küresel düzeyde değiştirec­ektir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye