Sabah

‘TIKA’dan öğrendikle­rimizi DEPREMDE UYGULADIK’ Pakistan, 50 bin kışlık çadır daha gönderiyor

-

TÜRKIYE, ‘asrın felaketi’ olarak anılan depremler sonrası hızla yaralarını sarıyor. Bu süreçte dünyanın dört bir yanından çok sayıda ülke çalışmalar­a destek verebilmek için ülkemize geldi. Arama kurtarma çalışmalar­ına katılan Bosna Hersek’ten gelen ekiplere, 2017 yılında Türk İşbirliği ve Koordinasy­on Ajansı Başkanlığı’nca (TİKA) verilen eğitimler büyük katkı sağladı. Bosnalı ekipte yer alan 3 kişi, aldıkları eğitimin sahada uygulama fırsatı buldu.

‘ENKAZDAN 10 KIŞIYI SAĞ ÇIKARDIK’

Saraybosna’daki Novi Grad Belediyesi’nin Arama Kurtarma Birliğinde görev alan Pamela Bejdic, “Aldığım eğitim, sahada son derece işime yaradı. Bu eğitimler sayesinde 10 kişiyi enkazdan sağ çıkarmayı başardık” dedi. Benjamin Poturak ise “TİKA sayesinde aldığım eğitimleri­n profesyone­l hayatıma büyük artısı oldu” şeklinde konuştu. Eğitim aldıkları uzmanlarla omuz omuza çalışmanın da kendileri için ayrı bir gurur olduğunu belirten Poturak, “Bir enkazdan 6 kişilik aileyi çıkarmayı başardık. Bosna Hersek’ten geldiğimiz­i söyleyince yüzlerinde­ki o gözyaşı ve tebessümü asla unutmayaca­ğım” dedi. Semra Japalak da “Eğitimler, sevdikleri­nin enkazdan çıkarılmas­ını bekleyen insanlara karşı nasıl bir yaklaşım sergilemem­iz gerektiği noktasında da yardımcı oldu” ifadelerin­i kullandı.

DE3REMLER sonrası yardıma koşan ilk ülkeler den biri olan Pakistan, 50 bin kışlık çadır daha gön derecek. Çadırların yanında Pakistan Uluslarara­sı Havayollar­ı’nın (PIA) gerçekleşt­ireceği 34 uçuş la Türkiye’ye 38 bin battaniye, depremden etkile nen Suriye’ye de 22 bin battaniye ve 10 bin gıda koli si gönderilec­ek. Öte yandan dünyanın önde gelen çadır üreticiler­inden Pakistan’daki fabrikalar, yurt dışından tüm talepleri durdurup Türkiye için 100 bin çadırı ay sonuna kadar üretmeyi hedefliyor. Pakis tan hükümeti, şu ana kadar 17 binden fazla kışlık çadır ve 60 bin battaniye gönderdi.

 ?? ?? Semra Japalak (solda), Pamela Bejdic (orta da) ve Benjamin Poturak (sağda).
Semra Japalak (solda), Pamela Bejdic (orta da) ve Benjamin Poturak (sağda).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye