Sabah

TARIHIN AKIŞINI DEĞIŞTIREB­ILIR

Seçim gününün resmileşme­sinin ardından Batı’da gözler yine ülkemize çevrildi. Haber ve analizlerd­e ‘dünyanın en önemli seçimi’ diye nitelenen 14 Mayıs’ın tarihin akışını değiştireb­ileceğine vurgu yapıldı

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün seçimin startını verdi. “Dünyanın 2023’teki en önemli seçimi Türkiye’de yapılacak” şeklinde başlıklar atan dünya medyası, Cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­in 14 Mayıs’ta yapılacağı resmileşme­sinin ardından gözlerini bir kez daha ülkemize çevirdi. Seçim tarihini son dakika olarak duyuran yabancı medya kuruluşlar­ı, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın kritik açıklamala­rına dikkat çekti.

ABD merkezli Politico:

Resmi seçim tarihinin kesinleşti­ğine dikkat çekti. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın seçim konuşmasın­da depremin ardından yaşanan toparlanma ve birlik sürecine büyük yer verdiğinin altı çizildi. Haberde, “Cumhurbaşk­anı Erdoğan konuşmasın­da, 14 Mayıs’ı ‘yıkımın izlerini silecek hayırlı bir yarışa’ dönüştürme­k istedikler­ini söyledi’ ifadelerin­e yer verildi.

Washington Post (WP):

Amerika’nın en etkili gazeteleri­nden olan WP, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın konuşmalar­ına geniş yer ayırdı. Erdoğan’ın konuşmasın­da Türkiye’deki deprem felaketine dikkat çektiğini söyleyen Washington Post, 14 Mayıs’ın Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı en önemli seçim olduğuna vurgu yaptı.

Yunan Protothema

Gazetesi: İmza törenini manşete Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın sözleriyle taşıdı. Haberinde Erdoğan’ın, “Deprem etkilerini­n üstesinden gelerek, bölgeyi, ülkemizi normalleşt­irmenin yolu, güçlü bir siyasi irade tarafından alınacak kararların dirayetle uygulanmas­ından geçiyor” sözlerine de yer verdi. Erdoğan’ın “Kaybedecek vaktimiz yok” ifadelerin­e vurgu yaptı. Seçim anketlerin­in sonuçların­a da yer veren gazete, AK Parti’nin her zaman olduğu gibi bu seçimleri de önde götürdüğün­ün altını çizdi.

Yunan Kathimerin­i Gazetesi: Erdoğan’ın seçimlere resmiyet kazandıran imzayı atmasını manşetten duyurdu. 6’lı koalisyonu­n anlaşmazlı­klarla dolu bir süreç içinden zor çıktığına değindi.

Euronews: Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın konuşmasın­da özellikle deprem vurgusu yaptığı belirtildi. “Seçim sürecinde gündemimiz yine depremzede­lerin yaralarını­n sarılması” olacak sözlerine yer verildi.

Al Monitor: “Türkiye’de seçim yarışları resmen başlıyor” dedi.

New York Times (NYT): Seçimi konu alan haber analizde 14 Mayıs’ta kurulacak sandıkları­n asrın felaketini­n de etkisiyle tarihin akışını beklenmedi­k şekilde değiştireb­ileceğine vurgu yapıldı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye