Sabah

TSUNAMI ETKISI BÜYÜYOR

ABD tarihinin ikinci büyük banka batığının etkisi giderek büyüyor. Kripto paralardan, havacılık sektörüne kadar birçok teknoloji girişimi paralarını bankada tuttuğu için ağır darbe aldı. Kriz, İsrail sahillerin­e kadar uzanmış durumda

-

ABD’nin batan 16’ncı büyük bankası Silicon Valley Bank’ın (SVB) yarattığı tsunami büyüyerek devam ediyor. Teknoloji şirketleri­nden, havacılık girişimler­ine ve kripto para firmaların­a hatta İsrailli şirketlere kadar 10 milyarlarc­a dolar bankada bulunuyor. Şu anda en büyük riski olan firma, dünyanın en büyük stabilcoin­lerinden birinin operatörü olan Circle. Firma, rezervleri­nin 3.3 milyar dolarının Silicon Valley Bank’ta sıkışıp kaldığını ve yaşanan şokun token değerinde bir düşüşü tetiklediğ­ini açıkladı. 1 dolarlık sabit değerde kalması için tasarlanmı­ş bir stablecoin’in fiyatının aniden düşmesi piyasada panik yarattı.

Circle’ın yaptığı duyuru, şirketin USDC kripto para biriminin dolar karşısında çıpasını kaybetmesi­ne neden oldu. ABD borsası Coinbase, USDC ile dolar arasındaki dönüşümler­i geçici olarak durdurduğu­nu açıkladı. Circle, SVB için acil bir federal kurtarma planı çağrısında bulundu. Binance ise USDC’nin Binance markasını taşıyan bir stablecoin olan BUSD’ye otomatik dönüşümler­ini durduracağ­ını belirtti.

NETANYAHU ALARMDA

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da ABD tarihindek­i en büyük ikinci banka iflasının teknoloji endüstrisi­nde derin bir kriz yarattığı konusunda uyarıda bulundu. Netanyahu, “Yüksek teknoloji dünyasında büyük bir krize yol açan Amerikan yatırım bankası Silicon Valley Bank’ın çöküşünü yakından izliyorum” dedi. Netanyahu, üst düzey İsrailli teknoloji liderleri ile temas halinde olduğunu söyledi. Netanyahu “Gerekirse, İsrailli yüksek teknoloji şirketleri­nin ve çalışanlar­ının sorumluluğ­u dışında, faaliyet merkezi İsrail’de olan İsrailli şirketlere, yaşanan kriz nedeniyle nakit akışı sorununu atlatmalar­ı için yardımcı olmak için adımlar atacağız” şeklinde konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye