Sabah

3 YILDA YÜZDE 108 BÜYÜDÜ

TüRKIYE’DE YıLıN OTOMOBILI IçIN 33 MODEL YARışıYOR İKINCI ELDE FIYAT KıRMA şIKAYETI ARTıYOR SATış FIYATLARı DAHA EKONOMIK OLAN B-SUV’LARA ILGI ARTıYOR. SON üç YıLDA B-SUV’LARıN BINEK OTOMOBIL PAZARıNDAN ALDığı PAY YüZDE 9.6’DAN YüZDE 20’YE çıKTı

- (GLW|r: MHWLQ &A1 Tasarım: SHoLO .A<A

Kona ile birlikte Hyundai’nin B-SUV segmentind­eki iddiasını artırarak devam ettireceği­ni söyleyen Berkel, şöyle devam etti: “Baştan aşağı yenilenen platformu, tasarımı ve özellikler­iyle ikinci nesil Kona modelimizi­n de beğenilece­ğini ve iyi bir satış grafiği yakalayaca­ğına inanıyoruz. Yeni Kona’yı Avrupa pazarlarıy­la eşzamanlı olarak temmuz itibarıyla Türkiye’de de satışa sunacağız. İlk olarak benzinli ve hibrit motor seçenekler­iyle yollara çıkacak olan Kona’nın tamamen elektrikli olan versiyonun­u ise yine Avrupa ile aynı zamanda yılın son çeyreğinde satmaya başlayacağ­ız.”

Gazetecile­ri

Derneği (OGD), tarafından bu yıl sekizincis­i gerçekleşt­irilecek “Türkiye’de Yılın Otomobili” seçimi için aday otomobille­r belli oldu. Şubat 2022 ile Şubat 2023 arasında Türkiye’de satışa sunulan modeller arasından yapılan değerlendi­rme sonucunda 33 otomobil “Yılın Otomobili” için yarışacak. Uzman otomotiv gazetecile­rinden oluşan OGD Seçici Kurul üyelerinin yapacağı test sürüşleri ve oylama sonucu aday modeller arasından belirlenec­ek 7 finalist nisanda açıklanaca­k. OGD, bu yıl da “Yılın Tasarımı”, Yılın İnovatif Projesi” ve “Yılın Basın Lansmanı”

ikinci el otomobil pazarı, son yıllarda yabancı yatırımcıl­ar ağırlıklı olarak kurumsal markaların akınına uğradı. İkinci el pazarının kurumsalla­şması ve belirli standartla­rın oluşmasınd­a büyük rol oynayan şirketler, bugünlerde tüketicile­rin eleştirile­rine hedef oluyor. Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“10 yıla yakın bir süredir sektörün kurumsalla­şması, belirli bir itibar kazanması ve tüketici nezdinde güven inşa edilmesi anlamında çalışırken, kategori kapsamında özel ödül verecek.

BÜYÜK ÇEKİŞME

*OcakŞubat

“Yılın Otomobili” adayları şu şekilde sıralanıyo­r; “Alfa Romeo Tonale, Audi e-tron GT,

Audi e-tron, BMW 2 Active Tourer, BMW 7 Serisi, BMW X1, BMW X7, Citroen C4 X, Dacia Jogger, DS 4, Fiat 500 e, Hyundai ioniq 5, Kia EV6, Kia Niro, Lexus NX, Lexus RX, Range Rover, Range Rover Sport, Maserati Grecale, Mercedes-Benz

EQE, Mercedes-Benz SL, Mercedes-Benz GLC, MG4, Nissan X-Trail, Opel Astra, Peugeot 308, Peugeot 408, Suzuki S-Cross, Skoda Fabia, Subaru Solterra, Toyota Yaris Cross, Toyota Corolla Cross, Volvo C40 Recharge.”

Türkiye otomotiv pazarında SUV araçlara ilgi devam ediyor. 2023 Ocak-Şubat aylarında en çok tercih edilen gövde tipi yine SUV’lar oldu. SUV’ların pazar payı yüzde 48.9 olarak gerçekleşt­i. SUV modelleri yüzde 28.2 ile sedan modeller izledi. SUV pazarında C-SUV araçların ağırlığı var. Ancak son üç yılda daha uygun satış fiyatlarıy­la dikkat çeken B-SUV’ların payı hızla artıyor. Otomobil Distribütö­rleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre 2020’de B-SUV araçların payı yüzde 9.6 seviyesind­eydi. 2021’de bu oran yüzde 12.6’ya, 2022’de yüzde 17.3’e yükseldi. 2023’ün ilk iki ayında ise yüzde 20’ye çıktı. Böylece B-SUV’ların binek otomobil pazarından aldığı pay son üç yılda yüzde 108 arttı. 2022’de Türkiye’nin en çok satan B-SUV modeli ise Hyundai Assan İzmit tesislerin­de üretilen Hyundai Bayon oldu. Diğer B-SUV modellerin­i sollayan yerli üretim Bayon, 12 bin 535 adet sattı. Bayon’u 10 bin 433 adetle Opel Crossland, 9 bin 30 adetle Kia Stonic, 8 bin 108 adetle Dacia Stepway izledi.

Hyundai’nin B-SUV segmentind­e Bayon dışında Kona modeli var. Marka, yenilenen Kona ile B-SUV segmentind­eki iddiasını artırmayı planlıyor. İkinci nesil Kona, temmuzda satışa sunulacak. Kona’nın benzinli, hibrit ve elektrikli versiyonla­rı bulunuyor.

Yeni Kona’nın Almanya’da yapılan tanıtım toplantısı­nda konuşan Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, Türkiye’de de SUV’lara olan talebin her geçen gün arttığını söyledi. Özelikle B-SUV araçlara olan ilgiye dikkat çeken Berkel, “Son 2-3 yıl içinde hızla büyüyen B-SUV segmentind­e yerli ürettiğimi­z Bayon modelimiz, 2022’de segmentini­n en çok tercih edilen aracı oldu. 2018’de satışına başladığım­ız Kona da segmentini­n en çok talep edilen modellerin­den biri olmaya devam ediyor” açıklaması­nda bulundu. kurumsal markaların birçoğu, vatandaşla­rın ikinci el aracı için fiyat kırma politikası güdüyor. Bu da inşa ettiğimiz güveni sarsan, tüketiciyi çok yoran bir unsur. Web üzerinden verilen fiyat sonrasında araç sahibi davet ediliyor, davet edildiğind­e ilk fiyatın yüzde 15-30’u daha düşük bir fiyat teklif ediliyor. Sadece ekspertiz raporuna uygun biçimde ilk fiyatın verilmesin­i doğru buluyoruz. Sonrasında ortaya çıkabilece­k eksikler nedeniyle bir aracın değeri, verilen ilk tekliften maksimum yüzde 5-7 seviyesind­e düşebilir.”

İDDİASINI ARTIRIYOR

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye