Sabah

Tuhaf algılar ülkesi

- S0S HB< \D] HASAN BASRİ YA/d,N ·\H J|QGHU )aWma A.Y,/',Z Şeyma Hacer AYHAN

Bir muhalefeti­n adaylarını sunuş biçimine bakıyo rum bir de Erdoğan’a yönelik yaklaşımla ra. Erdoğan Türkiye siyasi tarihinin hem sandıkta hem icraat ta uzak ara en başa rılı ismidir. Ama buna rağmen tüm siyasi kariyeri hem içeriden hem dışarıdan hakarete varan eleştirile­re göğüs germek le geçti. Muhalefet zaten haka reti hiç eksik etmedi de Erdoğan içeriden de kıyasıya eleştirile­rin ve hatta siyasi elitler düzeyinde ihanetleri­n hedefi haline geldi. Bunun sebepleri ayrıca araştırıl malı ama gelin önce bir mukaye se yapalım. Ve neyle karşı karşı ya olduğumuzu bir tespit edelim. İşin ne kadar tuhaf olduğunu anlayalım.

Muhalif siyasetçil­erden eğer bir tanesi Erdoğan’ın yapıp ettik lerinin binde birini becerebils­ey di sanırım ona kutsallık payesi verilirdi. Düşünseniz­e muhalif ler Muharrem İnce’den bile kah raman çıkarmaya çalıştı. Hala o kahramanı çıkarmaya çalışan lar da var. 2018’de aday oldu ğunda da yere göğe sığdıra madılar. Seçim gecesinden itibaren de ne sarhoşluğu nu bıraktılar ne saray ajan lığını. Önce tuvaletin kapısına oturttular sonra da partiden gön derdiler. Ama son günlerde bakı yorum da bunlar hiç yaşanma mış gibi yine İnce güzellemel­eri başlamış. Sanki bir yapboz gibi. Birilerini­n tüm bu olup biten son rasında bile Muharrem İnce’ye bu kadar övgüler dizebildiğ­i bir sahnede Erdoğan’a burun kıvı ranları görünce insan gerçekten hayret ediyor. Saçma değil mi? Bence çok saçma. Ama hepimi zi bu pazarlama işlerine alıştırdı lar. Artık nedense pek sorgula mıyoruz.

Başka örneklere de bakalım. Mesela bir tarafta şu ana kadar hiçbir siyasi süreci yönete meyen Akşener’in bile kuy ruğundan ayrılmayan­lara bakın bir de Erdoğan’a ihanet eden bakan ve başbakanla­rın liste sini çıkartın. Mesela bir taraf ta Kılıçdaroğ­lu gibi denen miş ve tutmamış bir ismi bile kazanacak aday statüsüne otur tanlara bakın bir de yirmiye yakın sandıktan başarıyla çıkmış

KDVDQ \DOFLQ#VDEDK FRP WU

Erdoğan’a karşı yaklaşımla­rı izle yin.

Erdoğan sadece sandık ta başarılı olmamış. Ülkenin alt yapısını baştan aşağı inşa etmiş. Ülke tarihinin en büyük demok ratik atılımları­nı gerçekleşt­irmiş. Darbelere direnmiş. Şapkasını alıp gitmemiş. Sandığın onurunu korumuş. Vesayet mekanizmal­a rını çökermiş. Başörtüsü sorunu nu çözmüş. Ayasofya’yı ibadete açmış. Kürtlere kültürel ve top lumsal özgürlükle­ri açan tek isim olmuş. Savunma sanayiini mil lileştirmi­ş. Türkiye’yi yurtdışınd­a askeri operasyonl­ar yapabilece­k hale getirmiş. Bütün bunla rı ve daha fazlasını her türlü zorluğa karşı başarmış.

Ama neymiş? Erdoğan da çok “şeymiş.” Neymiş karde şim? “Şeymiş işte.” Yahu söyle sene neymiş? “Hah, tek adam mış.” Bu mu yani? Gerçekten bu mudur? Tek bir seçim bile kazanamamı­ş hem parti içinde hem ittifak için de kimseyle uzlaşmamış ve herkese kumpas kurmuş, komployla gelmiş ve komp lo dışında gitme ihtimali olmayan Kılıçdaroğ­lu dikta tör değil de Erdoğan dik tatör öyle mi? Lütfen komik olmayın.

Ama haklı olabilirsi­niz. Erdoğan gerçekten adam mış. Hem de adam gibi adam. Hakikaten siyasettek­i adam gibi tek adammış. En azından yukarı daki mukayesele­r onu gösteriyor. Ama bu basit gerçeğe rağmen tozu duman katanlar kâğıttan kaplanlar üretmeye devam edi yor. Hepsini şimdi bir sepete dol durdular. Seç, beğen, al.

Mars’tan bir ziyaretçi ülke mize gelse, olup bitene baksa, kafası gerçekten çok karışırdı. Dünyada çok tuhaf karşılaştı­rma lar yapılıyor diye düşünmekte­n kendini alamazdı. Ama bilmez ki, bizim muhalefet önce helva dan putlar yapar sonra da o putları kendisi yer.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye