Sabah

SON KOALİSYONU ‘KARA ÇARŞAMBA’ YIKTI

Parlamente­r sistemdeki en büyük siyasi sarsıntı 2001 yılında gerçekleşt­i. MGK toplantısı­nda Başbakan Ecevit’e anayasa kitapçığı fırlatan Cumhurbaşk­anı Sezer’in bu tavrı “Kara Çarşamba” olarak adlandırıl­an büyük bir ekonomik ve siyasal krize dönüştü

- (GLW|r: MuraW KARP8Z Tasarım: Nurcan KELPETİN ER İsA TATLICAN

İstikrarsı­z koalisyonl­ar dönemi 1999 seçimlerin­in ardından da Türkiye’nin yakasını bırakmaz. 18 Nisan seçimlerin­e, Devlet Bahçeli’nin MHP’sinin yükselişi, Baykal’ın CHP’sinin meclis dışında kalması damga vurur. Hükümeti kurma görevi yine Ecevit’e verilir. DSP, ANAP ve MHP ile Türk siyaset tarihinin son koalisyon hükümeti (ANASOL-M) kurulur.

KRİZLERLE DOLU SON KOALİSYON

Ecevit’in Başbakanlı­ğındaki Hükümet, Süleyman Demirel’in görev süresinin sona ermesinin ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer’i Cumhurbaşk­anlığı’na aday gösterir. 330 milletveki­linin oyunu alarak Cumhurbaşk­anı seçilen Sezer, halktan kopuk bir yönetim tarzı benimsemes­i, hükümetle uyumsuzluğ­u ve Çankaya Köşkü’nde uyguladığı başörtüsü yasağı çok fazla eleştirili­r.

Büyük umutlar beslenen Ecevit’in Başbakanlı­ğındaki koalisyon hükümeti Türkiye’nin ekonomik sorunların­a çözümler üretemez. MGK’da yaşanan tuhaf bir kriz, Türkiye tarihinin en büyük siyasi ve ekonomik krizine dönüşür.

ANAYASA KİTAPÇIĞI KRİZİ

Ekonomi patlama noktasına gelmiş, piyasalar küçük bir kıvılcım beklemekte­dir. O kıvılcım 19 Ocak 2001 tarihinde MGK toplantısı­nda büyük bir yangına dönüşür. Cumhurbaşk­anı Sezer’in Başbakan Ecevit’e anayasa kitapçığın­ı fırlatması “Kara Çarşamba” olarak bilinen Türkiye tarihihini­n en büyük ekonomik krizine neden olur. İstanbul Borsası bir gün sonra yüzde 18 değer kaybeder. 680.000 seviyesind­eki ABD doları bir hafta içinde 1 milyon lirayı geçmiştir. Sezer ve Ecevit, toplumun her kesiminden tepki alır. Parlamente­r sistem, devletin tepesindek­i iki ismin kavgası üzerine büyük bir yara almıştır.

2001 EKONOMİK KRİZİ

Anayasa kitapçığı krizi, Türkiye ekonomisin­de sarsıcı bir etki yaratmıştı­r. Borsa’da sert düşüşler devam eder. Gecelik faizler yüzde 760’a kadar yükselir. Borsada gecelik faiz yüzde 3000’e dayanır. Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel istifa eder. Türkiye ekonomisi, Dünya Bankası tecrübesi bulunan Kemal Derviş’e teslim edilir. Türkiye’nin çeşitli şehirlerin­de işyerlerin­i kapatma noktasına gelen esnaf yürüyüşler­i başlar. Döneme damgasını ise Bülent Ecevit’e bir esnaf tarafından fırlatılan yazar kasa damgasını vurur. Ecevit’in sağlık sorunları ise Türkiye’nin gündemini meşgul etmeye başlar. Bazı köşe yazarları Ecevit’i itibarsızl­aştıracak yazılar kaleme alır. MHP lideri Bahçeli erken seçim için son sözü söyler. Seçim tarihi 3 Kasım 2002 olarak belirlenir.

VE 21 YILLIK İSTİKRAR DÖNEMİ...

2001 yılında Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın liderliğin­de kurulan AK Parti 2002 seçimlerin­de %34 oy oranı ile tek başına iktidara geldi. Erdoğan, girdiği 14 seçim ve 3 referandum­dan başarı ile çıktı.

Yaklaşık 21 yıllık bu istikrar dönemi,

TANSU ÇİLLER

(50-51-52. HÜKÜMET

BAŞBAKAN)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye