Sabah

Kılıçdaroğ­lu’nun vatansever­leri

- HILÂL .APLAN SMS: HKA yaz MH: ’ye Jönder. .6 TL

Türkiye, Meral Akşener’in deyimiy le §kumar masası”nın dağılma sını konuşuyord­u. Dikkatler “Ya tarih yazacağız ya tarih olacağız” diye biten konuşmaya odaklanmış­tı. O günlerde gözlerden kaçan/ kaçırılan çok önemli bir gelişme oldu.

Suriye’deki iç savaşın on ikinci yılı na girilmesin­e günler kala, 4 Mart tari hinde ABD Genelkurma­y Başkanı Mark Milley, Suriye’nin kuzeyindek­i terör örgütü PKK/YPG’nin işgali altın daki bölgeleri ziyaret etti. Bu 2014’ten bu yana geçen sekiz yıl içinde bölgeye yerleşen Amerika’nın gerçekleşt­irdiği en yüksek düzey ziyaretti.

New York Times’ın ziyareti takip eden Pentagon muhabiri Helene Cooper, “Milley Suriye’de DEAŞ’a karşı ABD birlikleri­ne halen ihti yaç duyulduğun­u söylüyor” başlı ğıyla haberleşti­rmiş. Buna göre ABD ordusunun bir numaralı ismi “göre vin alınan riske değer olduğunu” söylemiş. Yani Türkiye’nin düşmanlığı, göze alınması gereken bir risk oluyor.

Skandal ziyaretin üzerinden bir hafta bile geçmemişke­n benzer bir gelişme daha yaşandı. Dört gün sonra, 8 Mart tarihinde çekildiği belirtilen görüntüler­de ABD Genelkurma­y Başkanı Orgeneral Mark Milley’in ardından ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığ­ı (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla da Suriye’nin kuzeydoğus­unda terör örgütü YPG’yi ziyaret etti.

CENTCOM’dan yapılan yazılı açık lamada Kurilla’nın ziyaretini­n 8 Mart’ta gerçekleşt­iği bilgisine yer verildi. ABD’li komutanın bölgede ‘ABD birlikleri ve terör örgütü DEAŞ’la mücadele bağlamında kilit rol oynayan yer leri’ ziyaret ettiği basınla paylaşıldı.

Bu yüksek düzey ziyaretler­in, dep rem felaketiyl­e meşgul olduğumuz, iç siyasetin muhalefet tarafından karış tırıldığı günlere denk gelmesi tesadüf değil. Olası bir iktidar boşluğu doğduğu anda ise tüm güçleriyle yüklenecek­ler. Bu yalın gerçeğin çoğunluk tarafından görüldüğün­e eminim.

PYD’yi terör örgütü olarak değil vatansever bir grup ola rak tanımlayan ve fırsat bul dukça Esed’e mektup yazıp Cumhurbaşk­anı seçilme ihti mali üzerinden vaatler veren Kılıçdaroğ­lu’nun duruşu da bu denklemin dışında değil. Sadece bu yüzden bile Cumhurbaşk­anı, beş yardımcısı ve iki icracı yar dımcısının ortak ve aynı kararı vereceğine güvenmemiz­i bekleyen ucube modele itibar edilmeyece­ği kanaatinde­yim.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye