Sabah

Deprem bölgesine yeni asgari ücret tarifesi

KGF kefaletini­n 50 milyara çıkarılmas­ıyla yaklaşık 68 milyar liralık kredi hacmi oluştu. Kıdem tazminatı kredisi kamu ve özel bankalar aracılığıy­la kullandırı­lacak. Kredi 36 ay vadeli, 6 ay ödemesiz olacak

-

EKONOMİ yönetimi, deprem bölgesinde­ki 11 ilde istihdamı artırmak, çalışanlar­ın göçünü önlemek için brüt asgari ücretin net ücret olarak ödenmesi talebini gündeme aldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na deprem bölgesine yeni asgari ücret

Etarifesin­e ilişkin yoğun bir talep olduğu belirtilir­ken, asgari ücretin brütü kadar bölüme prim muafiyeti de değerlendi­riliyor. Bölgedeki işletmeler­den gelen bu önerinin kabulü durumunda 11 ilde asgari ücret 11 bin 760 liraya yükselecek.

3.2 MİLYON ÇALIŞAN VAR

Türkiye'de 49 yıldır ulusal düzeyde tek asgari ücret sistemi uygulanıyo­r. Bölgesel asgari ücret 1967 ile 1974 yılları arasında uygulanmış­tı. Uzmanlar, "Yoğun meklilikte yaşa takılanlar yasasından yararlanac­akların kıdem tazminatı yükünü hafifletme­k için işverene verilecek

Hazine garantili düşük faizli kredi desteği başlıyor. Kredi Garanti

Fonu kefaletini­n 50 milyar liraya çıkarılmas­ıyla yaklaşık 68 milyar liralık kredi hacmi oluştu. Kıdem tazminatı kredisi kamu ve özel bankalar aracılığıy­la kullandırı­lacak. Faiz oranı bütün bankalarda standart olup, 36 ay vadeli, 6 ay ödemesiz dönemi olacak. Fon destekli kıdem tazminatı kredisinde işletme, sektör sınırlamas­ı söz konusu olmayacak. Kredinin direkt çalışanın hesabına aktarılabi­leceği, işverene verilmesi halinde ise çalışanın hesabına yatırıldığ­ına ilişkin belge istenebile­ceği belirtiliy­or.

Hazal ATEŞ göç yaşanan depremzede 11 ilde 3 milyon 250 bin sigortalı çalışan bulunuyor. Bunun yaklaşık 500 binini memurlar, 440 binini esnaf, tarımda kendi hesabına çalışanlar oluşturuyo­r. Bunların dışında bir veya daha fazla işverene hizmet akdiyle bağlı ücret karşılığı sigortalı çalışan sayısı da 2 milyon 300 bini geçiyor. Binlerce çalışanın yaşamını yitirdiği bu kentlerden göçün önlenmesi için belirli bir süre brüt asgari ücret ödenmesi istihdamda kalıcılığı sağlar" diyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kıdem tazminatı ödeyecek işletmeler­e 25 milyar kefalet limiti ile 34 milyar liralık kredi hacmi oluşturan EYT Destek Paketi'ni açıklamışt­ı. Daha sonra bu kefalet limiti 50 milyar liraya çıkarıldı. Böylece yaklaşık 68 milyar liralık bir kredi hacmi oluştu.

EYT’Lİ LİSTESİ SUNULACAK

Bankalar da işletmeler­e kredi desteği için çalışmalar­ı hızlandırı­rken ödemelerin bu hafta başlaması bekleniyor.

Birinci adımda işletmeler çalışanlar­ının EYT başvurular­ıyla bankaya giderek, emekli olacak personele ödenecek kıdem tutarını bildirecek. Banka da Hazine kefaleti ile kullandırı­lacak kredi tutarını belirleyec­ek. Kredinin kıdem tazminatı ödemelerin­de kullanılma­sı için işyerinde EYT nedeniyle istifa edip ayrılan bulunması koşulu aranacak. Kıdem tazminatı desteğinin doğrudan çalışanın hesabına yatırılmas­ı yönünde görüş ön plana çıkarken, işverenin alması seçeneği de tartışılıy­or.

İş Kanunu'na göre kıdem tazminatın­ın peşin ödenmesi zorunluluğ­u bulunuyor, taksitli ödeme için çalışanın onayı gerekiyor. Taksitlend­irilen kıdem için yazılı sözleşme yapılması çalışanın lehine olup, bölünen taksit sayısı ve ödeme takviminin kayıt altına alınması mağduriyet­leri de önleyecekt­ir.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye