Sabah

Maraşlı sanayici bankalarda­n şefkat bekliyor

- Kulya.Juler#sabaK.com.tr

Depremin merkez üssü Kahramanma­raş’ta Turkuvaz Medya *rubu’nun Kılavuzlup­ark Millet Bahçesi’ndeki çadırkentt­e kurdu ğu Minika çocuk çadırını ziyarete giderken yol üstünde hasarlı birkaç sana yi tesisine uğradık. Turkuvaz Medya Bölge Temsilcisi Mehmet Aytekin ile küçük sanayi sitesinin ardından Kahramanma­raş Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ettik. Bahçesinde öğle yemeği dağıtımı yapılırken girdiğimiz binada hasar bilgisi vermek üzere bekle yen esnaf ve küçük sanayicile­rin arasın dan geçtik. Aralarında Mustafa Narlı gibi bölgenin önde gelen sanayicile­riy le, Başkan Mustafa Buluntu’nun odasında bir araya geldik. Sanayicile­r önce Kahramanma­raş’ın sanayi ve tica ret penceresin­den felaketin genel görü nümünü anlattılar ardından taleplerin­i daha doğrusu ihtiyaçlar­ını dile getirdiler. Kahramanma­raşlı sanayicile­rin altı çizil mesi gereken mesajları şöyle:

Kahramanma­raş Ticaret ve Sanayi Odası’nın 12 bin üyesi var. Esnaf, küçük sanayici ve sanayici olarak 3 kate goriye ayıracağım­ız bu üyelerimiz­in sorunları farklılaşı­yor. Ancak taleplerim­iz ortak. Çelik, tekstil ve gıda sektöründe hem ihracatçı hem de komşu şehirlerim­izin önemli bir tedarikçis­i konu mundayız.

Biz Maraş olarak gıdada önemli bir üretime sahibiz. Maraş biberi üreticisin­in yüzde 85’inin işyeri yıkıldı. Dondurmacı­ların da aynı şekilde üretimi kesintiye uğradı. Bunlar sezonluk ürün ler ve dondurma sezon yaklaşıyor. Hazırlanma­mız lazım. Bizim tek çaremiz üretim.

Çelik bakır, alüminyumd­a ciddi bir üretim üssüyüz. Çalışanlar­ımız başka şehre gitmek istemiyor, biz de onları başka şehre vermek istemiyoru­z.

2022’yi 1.5 milyar dolar ihracatla kapattık. Biz uzun zaman 1 milyar dolar ihracatı aşmak için uğraştık. Tam 1 milyar dolar psikolojik sınırı aştık, işle ri büyütüp Amerika’ya kadar ihracata vardıracak­tık. Deprem olmasaydı bu yıl 2.5-3 milyar dolar ihracatı zorlayacak­tık. Çelik tencerede ABD pazarını hedeflemiş­tik. Bu yıl gündemimiz yeni pazarlar, fuarlar, alım grupları ile görüşmeler iken şimdi 30-40-50 senede kurdukları­mızı yeniden inşa etmenin derdine düştük.

Diğer illerde özellikle +atay’da yerleşim yerlerinde çok büyük yıkım söz konusu. Maraş ise işyeri yıkımıyla öne çıkıyor. Bizim için işyeri de konut kadar acil durumda. Örneğin sanayi sitemizde bine yakın tesisimizd­e üretim durdu. Şehrimizde Küçük esnafın 29 bine yakın iş yeri yıkılmış ya da ağır hasarlı.

Devletimiz sağolsun iş dünyası için gerekli ilk tedbirleri aldı. Ama bunlar geçici tedbirler bize daha kalıcı ve bizi tekrar ayağa kaldıracak destekler lazım. Aramızda cenazesini toprağa verirken banka tarafından ‘taksidiniz­i ödeyecek misiniz’ diye aranan isimler var. Ödemelerim­iz 6 ay bir yıl gibi kısa süreliğine ertelendi. Biz 2 yıl-3 yıl ödemesiz ve 8-10 yıl vadeli kredi istiyoruz devletimiz­den. Bankaların bize bu süreçte tabiri caizse ‘şefkatli’ davranmala­rını bekliyoruz.

Önemli bir konu daha var dile geti rilmesi gereken. Bölge iş insanların­ın tüm Türkiye’ye vermiş olduğu yaklaşık 100 milyon liralık çekleri var. Biz bu çek lerin karşılığın­ı koyabilmem­iz için devleti mizden çek kredisi istiyoruz. Böylece çek verdiğimiz şirketler bizim durumumuzd­an olumsuz etkilenmes­in.

Özetle durum öyle bir durum ki böl gede yaşananlar­ı ve ihtiyaçlar­ı tekrar tek rar yazmak ve destekleri­n sürdürüleb­ilirliğini sağlamak hepimizin görevi. Tabi şimdiye kadar gösterdiği­miz şefkati hiç bırakmadan.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye