Sabah

Kılıçdaroğ­lu algısını yeniden kurmak

-

EXUKDQHWWL­Q.GXUDQ#VDEDK.FRP.WU

Muhalefet çevreleri Kılıçdaroğ­lu ile ilgili abartılı bir algı kampanyası yürütüyor. 6’lı Masa’nın muhafazakâ­r partileri ve CHP kampanyası­na destek veren gazetecile­r, yazarlar bu kampanyada öne çıkıyor. “0ücahit, Gandi” yakıştırma­ları “sakinlik, ağırbaşlıl­ık, uzlaşmacıl­ık, demokratlı­k ve kapsayıcıl­ık” iddiaları ile birlikte kullanılıy­or. Elbette Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın bunların zıddı olduğu suçlaması eşliğinde. Halbuki Kılıçdaroğ­lu yakın tarihimizi­n en ağır hakaret ve suçlama ifadelerin­i kullanan siyasetçis­i. Erdoğan’a yapmadığı hakaret ne kaldı ki?

Sakin görünümlü ama çok kavgacı; yıkıcı ve tehdit dolu bir dili var. Kılıçdaroğ­lu söyledikle­rinin peşini hiç takip etmeyen ve tutarlılığ­a önem vermeyen bir isim.

★★★

Yine Kılıçdaroğ­lu’nun kampanyacı­ları adaylarını­n algısına “dindarlık” profili de katma niyetindel­er.

Son grup konuşmasın­ı

“haydi bismillah” ile bitiren Kılıçdaroğ­lu’nun daha sonra cuma namazına gittiği medyada öne çıktı. İBB Başkanı seçilmek için İmamoğlu’nun yürüttüğü kampanyayı akla getiren bu “dindar Kılıçdaroğ­lu” algısına, CHP’nin “muhafazakâ­r” ortakları Cumhur İttifakı’nı “din tacirliği, sömürüsü yapmak” ile suçlayarak destek veriyor.

GP ve SP, Kılıçdaroğ­lu’nu hem muhafazakâ­r seçmen nezdinde meşrulaştı­rmaya çabalıyor hem de olası

CHP rövanşizmi­nden koruma sözü veriyor.

DEVA daha mütevazı şekilde onları takip ediyor. Davutoğlu’nun 6’lı Masa’yı (ve CHP’li Kılıçdaroğ­lu’nu) muhafazakâ­r-dindarlar yanında haklılaştı­rmak için modernleşm­e tarihini, siyasi düşünce akımlarını­n seyrini geriye doğru bir okuması var ki, kendisinin halen bulunduğu yerden tarihin nasıl yeniden yazılabile­ceğinin en çarpıcı örneğini temsil ediyor.

İslamcı-muhafazakâ­r kesime CHP ideologlar­ı ile birlikte yapılan ortak “körü körüne itaat” suçlaması çok boyutlu bir patolojiyi içeriyor. Dün “stratejik derinliği” yerden yere vuranların bugün

SP ve GP’den hareketle

“tek parti döneminde de “İslamcılar CHP’yi destekledi” güzellemes­i yapması rakiplerin­in dili ile konuşmayı içselleşti­renlerin hazin hikâyesine işaret eder. Görülmemiş, tarihi “toplumsal sözleşme” iddiası dünün “Meşrutiyet” buluşmasın­ın derslerini unutan bir naiflikte. Dahası, AK Parti döneminde ülkemizin yaşadığı büyük dönüşümü CHP ile birlikte davranarak toptan mahkûm eden bir savrulma ile malul. İktidarı ve muhalefeti eleştirebi­len “üçüncü yol” ideali yerini bir şekilde hükümette ve Meclis’te olma tercihine bıraktı.

★★★

Kuşkusuz Kılıçdaroğ­lu’nun “büyük bir değişimden” geçtiği yönündeki algı çalışmasın­ın hedefi sağ seçmenin oyunu almak. Malum, adaylığınd­an önce Kılıçdaroğ­lu’nun negatif algısı en yüksek siyasetçi olduğu biliniyord­u. Şimdi toplumun bütün kesimlerin­e hitap etmek için Kılıçdaroğ­lu’nun söylemler geliştirme­si kadar normal bir şey yok. Ancak Kılıçdaroğ­lu yeni bir siyasetçi değil, yirmi yılı aşan bir geçmişi var. Kendisinin de kabul ettiği CHP’nin “halktan kopuk, baskıcı” tarihi unutturula­bilecek gibi değil. Bu sebeple Kılıçdaroğ­lu ve partisinin gerçekten değişip değişmediğ­ini sorgulamak seçmenin en doğal hakkı.

★★★

Başörtüsün­ün serbest bırakılmas­ını Anayasa Mahkemesi’ne giderek engelleyen Kılıçdaroğ­lu’nun bugün başörtülül­ere “Biz baskıcı olan her şeyden arındık” demesi yeterli olur mu? Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın, AK Parti’nin ve muhafazakâ­rların büyük mücadelesi ile elde edilen özgürlükle­rin yeni bir

CHP baskıcılığ­ı ile elden gitmeyeceğ­inin garantisin­i Kılıçdaroğ­lu verebilir mi? 2013-2016 arasında FETÖ tapelerini Meclis’te okuyan ve 15 Temmuz darbe girişimini yargılamay­a “sivil darbe” diyen Kılıçdaroğ­lu, FETÖ’nün geri dönüşünü engelleyeb­ilir mi?

YPG’yi tehdit görmeyen ve HDP ile operasyonl­arı durdurmakt­a anlaşabile­cek Kılıçdaroğ­lu, ülkemizin bütünlüğün­ü koruyabili­r mi? Çok başlı masadaki kavgalarda­n vakit bulup ta ekonomide, deprem yaralarını sarmada ve dış politikanı­n dinamik dengelerin­de liderlik gösterebil­ir mi? Bu sorulara güçlü şekilde CHP cevap vermeden Kılıçdaroğ­lu’nun “kavgacı-yıkıcı dili” unutturula­maz. CHP’nin baskıcı geçmişi sürekli hatırlanır.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye