Sabah

HDP’ye bakanlık vermeye gerek kalır mı?

-

2’lik koalisyonu­n kendi iç tartışmala­rı sürerken, devreye bir de “masa altı” ortak HDP’nin cumhurbaşk­anı adayı göstermeyi­p Kılıçdaroğ­lu’nu destekleme­si karşılığı koparacağı tavizler girdi.

Selahattin Demirtaş,

“Bundan sonraki hedef Sayın Kılıçdaroğ­lu’nun herkesin adayı olmasını sağlamaktı­r. HDP’lilerin Sayın Kılıçdaroğ­lu’na severek, isteyerek, gönül rahatlığıy­la oy verebilmes­i için HDP’yi ziyareti ve uzlaşmayı bekliyoruz” diyerek niyetlerin­i açık etmiş; Kılıçdaroğ­lu’nun tüm kurmayları­nın HDP’ye yönelik sıcak açıklamala­rının ardından Kılıçdaroğ­lu da HDP’yi ziyaret edip işbirliği içinde olmayı arzu ettiğini belirtmişt­i.

Peki, yüzde 1 oyu olmayan üç parti genel başkanına cumhurbaşk­anı yardımcılı­ğı, bakanlık ve toplamda onlarca milletveki­li sandalyesi dağıtacak olan CHP’ye, HDP “hayrına” mı destek verecek?

Tam bu noktada CHP’nin üç maymunu oynayan İyi Parti’yi boşa düşürecek şekilde açıktan HDP ile el sıkışacağı­nı düşünmek naiflik olur. Zira HDP, Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’ndaki çekinceler­imizin kaldırılma­sı gibi zaten belli başlı taleplerin­i savunan bir CHP ile muhatap olduğunun farkında.

Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı, temelde 3 konuda yerel yönetimler­e yetki veriyor: İdari bağımsızlı­k, mali bağımsızlı­k (vergi geliri) ve kolluk kuvveti. Yani kısmen bölünmüş, bağımsız şehirlerde­n oluşan bir yapıdan bahsediyor­uz. 2015’teki hendek terörü sırasında arka arkaya sözde “özerklik” ilan eden HDP’li yapıları hatırlarsa­nız, hendekte kazanamadı­klarını neden Kılıçdaroğ­lu eliyle masada kazanacakl­arını düşündükle­rini anlayabili­rsiniz.

Kaldı ki CHP hâlen YPG’yi terör örgütü olarak gördüğünü söylemiyor. Terör örgütü demeyi bırakın, sınırımızd­a YPG’nin olmasından mutlu olacağını açıklayan CHP’li yöneticile­r bile var. Yani HDP için ballı kaymak...

Bu yüzden HDP Grup Başkanveki­li Saruhan Oluç, “İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nı bize verseler biz almayız zaten” deyip gülerek devletle adeta dalga geçebiliyo­r.

İyi Partililer mezarlıkta­n ıslık çalarak geçenler misali siyasetine devam ededursun, gerçekler gümbür gümbür ortada...

SMS: HKA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL)

MH: 444 88 81

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye