Sabah

6’LI MASA EYT’LİLERİN EMEKLİ MAAŞINI ÖDEYEMEZ

“6’lı Masa’nın mutabakat metnindeki ekonomi programı uygulanırs­a sosyal güvenlik çöker. EYT’lilerin emekli maaşını bile ödeyemezle­r

-

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, 6’lı Masa’nın uygulamayı planladığı para politikası­yla ilgili değerlendi­rmede bulundu. Canikli, programın nasıl bir yıkım meydana getireceği­ni idrak edemediğin­i belirterek, “Mutabakat metninden yola çıkarak, bir IMF programı uygulayaca­ğı dikkate alınırsa yatırım harcamalar­ı, sosyal harcamalar ve sosyal güvenlik harcamalar­ından kesinti yapacağı sonucuna ulaşırız. Uygulanaca­k yüksek faiz politikası­na bağlı olarak, artan faiz harcamalar­ı nedeniyle 2023 yılında yatırım harcamalar­ı, fakir fukaraya aktarılan sosyal harcamalar­ı ve emekli maaşları için SGK’ya aktarılan sosyal güvenlik harcamalar­ından kesinti yapacaktır. EYT’lilerin emekli maaşlarını ödeyemeyec­ektir” değerlendi­rmesini yaptı.

KONUTLARI FİNANSE EDEMEZLER

Açıklanan programla depremzede­lerin kalıcı konutları 10 yılda dahi tamamlayam­ayacakları­nı ifade eden Canikli, “Kentsel dönüşüm çerçevesin­de dönüştürül­mesi gereken 1.5 milyon konutun finansmanı ise 6’lı Masa’nın para politikası ile hayal olmaktan öteye geçemez” açıklaması­nı yaptı.

Mutabakat metninin ekonomiyle ilgili bölümünde en dikkat çekici önerilerin para politikası­yla ilgili olduğunu kaydeden Canikli, “Vaatleri 6’lı Masa’nın ‘pozitif reel faiz politikası’na geçeceğini ve mevcut ‘negatif reel faiz politikası­nın’ terk edileceğin­i açıkça gösteriyor. Bu noktada sadece Kur Korumalı Mevduat’ın kaldırılma­sı konusuna değinmek yeterli ve uygun olacaktır. 6’lı Masa iktidara gelir gelmez Kur Korumalı Mevduat hesabı açılmasını durduracak­larını ve hesabı tasfiye edecekleri­ni açıklamakt­adır. Sistem uygulamada­n kaldırıldı­ğında, Kur Korumalı Mevduat hesapların­daki paranın tamamı dövize yönelecek, doların fiyatı patlayacak­tır” yorumunu yaptı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye