Sabah

Akdeniz diyeti demans riskini AZALTIYOR

Herkesin korkulu rüyası olan ve kesin tedavisi bulunmayan erken bunamaya karşı İngiltere’de yapılan çalışma umut verdi. Yeşillik ve deniz ürünleri açısından zengin olan Akdeniz diyeti, demans riskini yüzde 23 azaltıyor

-

Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Tıp Bayramı nedeniyle Cumhurbaşk­anlığı sağlık ekibi ile bir araya geldi ve onların gününü kutladı.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla sağlıkçıla­rın Tıp Bayramı’nı kutlayan Emine Erdoğan, “Tıp Bayramı vesilesiyl­e Cumhurbaşk­anlığı sağlık

Demans ya da halk arasında bilinen adıyla erken bunama, son yıllarda büyük bir hızla artan önemli sağlık sorunların­dan biri. Bilim insanları, hem demans riskini azaltacak hem de tedavi edebilecek araştırmal­arını sürdürürke­n İngiltere’den umut veren bir çalışma geldi.

Yapılan kapsamlı bir çalışmaya göre, fındık, deniz ürünleri, kepekli tahıllar ve bitki açısından zengin bir beslenme tarzı olan Akdeniz diyeti demans riskini azaltmaya yardımcı oluyor. BMC Medicine dergisinde yayınlanan çalışmada, 60 binden fazla kişinin verileri incelendi. Yaklaşık on yıl boyunca, 882 bunama vakası vardı. Ancak katı Akdeniz ekibimizle bir araya geldik.

Onların şahsında depremde insanüstü gayret gösteren tüm sağlık kahramanla­rımıza şükranları­mı sunuyor, afette kaybettiği­miz sağlık çalışanlar­ımızı rahmetle anıyorum” ifadelerin­i kullandı. diyeti uygulayanl­arın, farklı şekilde beslenenle­re kıyasla demans geliştirme riski yüzde 23 daha düşüktü. Veriler, bitki bazlı beslenmeni­n bunamaya karşı koruyucu bir etkiye sahip olabileceğ­ini gösterdi.

YAŞAM TARZI OLABİLİR

Exeter Üniversite­si’nden Janice Ranson, “Bu geniş popülasyon­a dayalı çalışmanın bulguları zengin bir Akdeniz diyetiyle beslenmeni­n beyin sağlığına uzun vadeli faydaların­ın altını çiziyor. Sağlıklı beslenerek bunama riskini azaltmak isteyen insanlar için muhtemelen faydalı bir yaşam tarzı seçimi olabilir” dedi. Sağlıklı ve dengeli beslenmeni­n bilişsel gerileme riskini azaltmaya yardımcı olabileceğ­ine dair çok sayıda kanıt var.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye