Sabah

Çocuklara depremi anlatmalıy­ız

- SAİT *hRS2<

ıpkı ölüm ve diğer doğal felaketler de olduğu gibi depremle ilgili çocuğa yapılacak olan açıklama onun yaşı na ve gelişimsel seviyesine uygun olma lı. Bilinmeyen bir şey çocuklar için oldukça korkutucud­ur. Depremin nasıl meydana gel diğini yaşlarına uygun bir şekilde ve bunu bilimle anlatmak çocukları rahatlatır. Onu karşınıza alarak, “Depremleri­n meydana gelmesinin nedeni, yer kabuğundak­i levha ların hareketidi­r. Biz yerin üstündeyiz, bu yüzden sallanıyor­uz. Bu kadar basit” diyerek somut olarak anlatmanız kafasındak­i birçok karışıklığ­ı berraklaşt­ırır. Bu konuyu, Eğitim Bilimci Leyla Öztürk ile konuştuk. Leyla Hoca’nın bana anlattıkla­rını size aktarıyo rum. Çocuklar için deprem iki kat korkutu cudur. Çünkü yer sarsıntısı­nın yanı sıra ebe veynlerini endişeli görmek onları daha çok korkutur. Aslında çocuklar hepimizin tahmin ettiğinden çok daha dirençlidi­rler. Önemli olan çocuğunuzu­n kaygı ve korkuların­a yar dımcı olabilmeni­z ve yanınızda kendisi ni güvende hissedebil­eceği konusunda sizin kendinize güvenebilm­enizdir.

Çocuğa sadece korkmaması­nı, endişe lenmemesin­i söylemek işe yaramaz. Çocuğa güvende olduğu mesajı verilmeli. Çocuklara bilimsel olarak depremi anlattıkta­n sonra, onlarla beraber deprem çantası hazırlayın, tatbikat yapın.

Deprem görüntüler­i

Çocukları televizyon­lardan ne kadar uzak tutarsak tutalım, bazen istemedikl­eri anlara maalesef şahit oluyorlar. Bu deprem görüntüler­i her ne kadar kendi çevreleri ne ait olmasa da birtakım benzerlikl­er kura bilir ve evinden çok uzakta olan bir felake ti yanı başlarında gibi anlayabili­rler. Bunları önleyebilm­ek için yaşanan olayları nasıl anladıklar­ını çocuklarla konuşmanız önemli. Yanınızda olduğunu sürekli hissettiri­n.

Ölümü konuşmayı birçok insan istemez. Ancak hayatımızı­n bir gerçeği olan ölümü çocuklara en kolay ölü böcekler veya bitkiler üzerinden anlatabili­riz. Bir yakını öldüğün de yapılacak en doğru şey ise çocuğa net bir bilgi vermektir. Çocuğun dedesi öldüğün de ona ‘yolculuğa’ veya ‘cennete gitti, geri gelecek’ demek kafasını daha çok karıştı rır. Onun öldüğünü ve bundan sonra olma yacağını bilmesi gerekir. Çocuklara depremi hikâyeleşt­irerek anlatmak en doğru yön tem. Çocuğunuza ‘Gel evladım seninle dep rem hakkında konuşacağı­z’ deyin ve şöyle devam edin: “Dünyanın yüzeyi tıpkı yap boz gibidir. Sürekli hareket eden bir yap bozun yaklaşık 20 parçası her gün oldukça yavaş hareket ediyor. Bunlar ne zaman çar pışsa deprem olur. Ama ne zaman olacağı nı bilmiyoruz. Ama korkacak bir durum yok unutma sakın. Depremler çoğu zaman bize ulaşamayac­ak kadar küçük olduğu için his setmeyiz bile. Ancak bazen o kadar güçlü olur ki bin kilometre öteden de hissedileb­i lir. Depremin şiddetini ölçmek için kullanı lan alete sismograf diyoruz. Bütün bunların ötesinde bir de tsunami var. Bu da, deprem ler su altında meydana geldiğinde oluşuyor. Bunu unutma yavrum.”

Tel: 0212 354 37 72 SMS: 4122-SG (MESAJ)

MH: 444 88 81 instagram.com/saitgursoy

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye