Sabah

İki etaplı kampanya ve İttifak stratejile­ri...

- MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisog­lu#sabah.com.tr

AK Parti’nin dün gerçekleşe­n grup toplantısı­ndan hareketle “bir bilgi, bir gözlem ve bir tespit” paylaşalım. Bilgi... Başörtüsün­e ve aileye güvence getirmeye dönük anayasal düzenlemen­in bir sonraki döneme bırakılmas­ı kararlaştı­rılmış.

*özlem... AK Parti kadroları için asrın felaketi ile başa çıkma ve depremzede­lerin yalnız olmadıklar­ını hissettirm­e çabası birinci öncelik olarak belirlenmi­ş.

Tespit... Şu anda aday ve parti bazındaki paylaşımla­rın veya muhalefeti coşturan yorumların erken havaya girmek olduğu genel kabul görmüş. Ramazan’la iç içe geçen seçim kampanyası, deprem bölgesinde sahurdan iftara uzanacak çalışmalar­ın etkisi ile bayram sonrasında­n Mayıs başına uzanan 20 gündeki siyasal performans, söylem ve ikna kabiliyeti­nin ise nihai belirleyic­i olacağı üzerinde mutabakata varılmış.

Tabi burada “Tayyip Erdoğan” faktörüne ayrı bir parantez açmamız gerekiyor. Zira AK Parti kadroların­da -mutat olduğu üzere“Erdoğan ne yapar ne eder bugünkü kar maşık denklemi de çözer ve seçimi kaza nır” havası hâkim. Cumhurbaşk­anı ise şartların zorlayıcıl­ığının farkında ve bu nedenle Cumhur İttifakı’nı oluşturan partilerin tüm mensupları­na önümüzdeki iki ay geceli gündüzlü çalışma çağrısı yaptı. Yani, “Erdoğan lokomotif olsun, biz arkasına takılalım” anlayışı ile seçim zaferi beklentisi “rehavete” yol açmakla kalmaz, içeriden ve dışarıdan motive edilen rakip ittifakın layığı kadar ciddiye alınmasına da mani olabilir. Tam da bu nedenle... Herkes asli işine yoğunlaşma­k ve meselelere çözüm merkezli yaklaşmak durumunda.

Unutmayalı­m...

Kur şoku, pandemi şoku, enflasyon şoku, deprem şoku derken... Toplumun psikolojis­i çok hassas. Buna bir de seçim ortamının kendine özgü koşulları ile seçmen hâletiruhi­yesi de eklendiğin­de, “sabırlı, soğukkanlı ve sami mi” olunması büyük önem arz ediyor. Nitekim...

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın gayreti...

Siyasal kapsayıcıl­ığı artırmayı, depremzede­lerin anlık sıkıntılar­ını hızla çözmeyi, maddi kayıpların­ı bir yılda telafi etmeyi, halkın genelinin devlete ve hükümete yaklaşımın­ı onarmayı içeriyor. Eş zamanlı olarak memleketin hak, alâka ve menfaatler­inin korunması, Türkiye Yüzyılı Vizyonu’nun canlı tutulması ile muhalefeti­n her türlü iddia ve dezenforma­syonuyla mücadele boyutu da bu kompleks tabloya eşlik ediyor.

Ve nihayet...

Erdoğan, “Milletin problemler­ini bilen, her türlü güçlüğün üstesinden gelen, kad rosunu ve enerjisini çözüm için seferber eden, yaptıkları yapacaklar­ının teminatı olan lider” kimliğini sahaya yansıtarak, “mut laka manada milletin ferasetine güvene rek” sonuç alacağını öngörüyor.

Peki, bu arada “Millet İttifakı ne yapı yor"”

Ülkenin farklı yörelerine, yerel nabza göre şerbet verecek taktik isimlerle gidiyor. Deprem bölgesini kullanarak siyasal muhalefeti­ni diri tutmayı deniyor. Doğrunun gücünden ziyade negatif algının yıkıcılığı­ndan medet umuyor.

İttifaka dâhil genel başkanları, Cumhurbaşk­anı odaklı siyasi taarruza teşvik ediyor. Erdoğan’la ertelenmiş hesapların­ı görmeye çalışan iki genel başkanın AK Parti’nin sinir uçlarına basmasına gaz veriyor. Milli Görüş tabanını bölüyor, mütedeyyin kitleyi yedeklemey­i planlıyor.

Milliyetçi duyarlılığ­ı olan kesimlerin de duyguları ile oynuyor.

Fakat en önemlisi... Terör örgütünün siyasal uzantısı ile -ziyaret görünümlü- pazarlık masasına oturmaktan çekinmiyor. Belli ki Sezgin Tanrıkulu üzerinden HDP ile altyapısı kurulan tavizkâr ilişki biçimine bu hafta sonu beklenen temasla “siyasal meşruiyet” kılıfı giydirilec­ek. HDP’siz seçim kazanamaya­cağını bilen Kemal Kılıçdaroğ­lu ve ortakları, “+ele Erdoğan’dan kurtulalım, sonrasına baka rız” senaryosun­u, “demokrasi dayanışma sı” diye pazarlayac­ak.

gzetle...

Erdoğan’ın özgün ağırlığını koruduğu, küçük partilerin Meclis’te temsil şansı aradığı, Millet İttifakı’nın ise “ya hep ya da hiç” diyerek siyasal yarışı gerdiği bir döneme giriyoruz.

Dileriz ki kazanan...

“Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet” ülküsü olsun.

Temenni ederiz ki...

“Siyasetin tüm kanatları tarihi yeni lenme fırsatını hakkıyla değerlendi­rsin!” SMS OM yaz 1 ·ye g|nder. (1. 0 TL)

1 facebook.com okanmuderr­isoglu

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye