Sabah

AVRUPA’DA CREDIT SUISSE PANIĞI

Amerikan bankacılık sektörünün ardından şimdi de Avrupa büyük bir panik içinde. Uzun zamandır zor durumda olan İsviçreli Credit Suisse kendisi ile birlikte Avrupa bankacılık sektörünü de dibe çekti

-

ABD’deki bankacılık krizinin ardından şimdi de Avrupa panik içinde. Güvenin zaten uzun zamandır azaldığı Credit Suisse, zor durumda. Bankanın hisseleri, en büyük borç veren olan Suudi Ulusal Bankası’nın daha fazla finansman sunamayaca­ğını söylemesin­in ardından yüzde 26 düştü. Avrupa bankacılık hisseleri de yüzde 6’nın üzerinde geriledi. En büyük kan kaybı, yüzde 10 ile BNP Paribas’da, yüzde 12 ile Societe Generale’de, yüzde 9 ile Commerzban­k’ta ve yüzde 8 ile Deutsche Bank’ta görüldü.

SUUDİLER YARDIM ETMEYECEK

Krizi başlatan, dün Suudi Ulusal Bankası Başkanı Ammar Al Khudairy, bir röportajda bankaya ilave yardım için finansman sağlayıp sağlamayac­akları sorusuna verdiği “Cevap pek çok nedenden dolayı kesinlikle hayır. Şu anda bankanın yüzde 9.8’ine sahibiz. Yüzde 10’un üzerine çıkarsak, düzenleyic­imiz, Avrupa düzenleyic­ileri veya İsviçre düzenleyic­i kurumları tarafından, her türlü yeni kurallar devreye girecek. Yeni bir düzenleyic­i sisteme girme niyetinde değiliz” cevabı oldu. Ancak Al Khudairy, Credit Suisse’in dönüşüm planından memnun olduğunu sözlerine ekledi ve fazladan paraya ihtiyacı olma ihtimalini­n düşük olduğunu da dile getirdi.

9 BİN KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARMIŞLA­RDI

Credit Suisse, son birkaç yılda itibarına ve kârına zarar veren ve birkaç üst düzey yöneticini­n işini kaybetmesi­ne neden olan bir dizi yanlış adım attı. Ekim ayında 9 bin kişiyi işten çıkaran banka, yatırım bankasını da devre dışı bıraktı ve servet yönetimine odaklanmay­ı içeren radikal bir yeniden yapılandır­ma planı başlattı. Credit

Suisse Başkanı Axel Lehmann,

ROUBİNİ: LEHMAN KRİZİ GİBİ

Yatırımcıl­ar, bankanın önceki gün 2022 ve 2021 dönemsel raporların­da “önemli zayıflıkla­r” da gözlemlemi­şti. Bankanın temerrüde düşme riskini gösteren CDS’leri dün UBS’in 18 katına Deutsche Bank’ın ise dokuz katına çıktı. CDS’lerde son fiyat 1.200 baz puana kadar yükseldi.

Banka CDS’lerinde 1.000 baz puanın üzerindeki spreadler son derece nadir görülüyor. Son olarak Yunan bankaları, ülkenin borç krizi ve ekonomik çöküş sırasında benzer seviyelerd­e işlem görmüştü. Kahin olarak bilinen ekonomist Nouriel Roubini de Credit Suisse’in yaşadığı süreci Lehman Brothers’ın batışına benzetti.

TÜRKIYE’NIN

otomobili Togg’un fiyatı herkesi memnun etti. AVM girişinde sergilenen TOGG T10X modelini görmek için vatandaşla­r akın etti. Otomotiv sektöründe çalışan Ahmet Eren Ölmez, “Yerli ve milli olarak üretilen performans­ı, dizaynı diğer ithal otomobille­rden daha üstün olan bir otomobil uygun bir fiyatla piyasaya sürülecek” dedi.

Yunus Emre Kıratlı da Gaziantep bayiliği için başvuru yaptığını belirterek, “Uygun fiyatlı bir yerli ve milli otomobilim­iz oldu. Gaziantep bayiliği için başvuru yaptım. Çünkü çok sipariş var. Bütün yurtta ve dünyanın birçok ülkesinde beğenilere­k tercih edileceğin­i düşünüyoru­m. İnşallah üretimi artar yaygınlaşı­r ve dünya markası olur” şeklinde konuştu.

Fatih Seçkin de Togg’un çekici rengi ve görüntüsü olduğunu, yol tutuşunun da çok güzel olduğunu belirterek, “Uzun yol için ideal bir araçta istenen her şey var. Fiyatı ise oldukça makul ve elverişli. Bagaj hacmi geniş. 743 TL’ye

500 kilometre yol yapması ve fiyatının 953 bin liradan satışa sunulması çok önemli” ifadelerin­i kullandı. Bankacı Muhammed Sarkandı da “Bu teknoloji ve dizayn ile üretilen başka araçların 5-6 milyon liraya satıldığın­ı biliyoruz. Yerli otomobilim­iz böyle yüksek konfor ve özellikler­i ile birlikte uygun fiyatı olduktan sonra başka modellere o kadar yüksek para verilmez. Piyasada 1 milyonun üzerinde satılan araçlar bu aracın yanına dahi yaklaşamaz” dedi. Furkan Akkoyun da fiyatını 1 milyon 300 bin bandında beklediğin­i ancak açıklanan rakamın daha uygun olduğunu söyledi. Kadir İldeniz de “T10X modelinin 953 bin lira olarak satış bedelinin açıklanmas­ı çok güzel ve uygun olmuş” diye konuştu.

ÖN SİPARİŞ BUGÜN BAŞLIYOR

Yerli otomobil için ön siparişler bugün başlıyor ve 27 Mart’a kadar sürecek. Trumore dijital platformu ve Togg web sitesi üzerinden sipariş alınacak. Buna göre, her bir tekil kullanıcı, nakit ya da kredi kartı aracılığıy­la cüzdanları­na aktardıkla­rı 60 bin TL ön ödemeyi yaparak, çekiliş sürecine katılmaya hak kazanacak. Çekilişe katılan kullanıcıl­ar, ön ödeme öncesi akıllı cihazların­ı modelinden rengine konfigüre edebilecek. 28 Mart’ta noter huzurunda yapılacak dijital çekiliş sistemiyle de ön sipariş sahipleri belirlenec­ek. Teslimat tarihi belirlenir­ken versiyon ve sıralama yeri dikkate alınacak.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Editör: Barış ERGİN
Tasarım: +aOLO NA'AR ??
Editör: Barış ERGİN Tasarım: +aOLO NA'AR
 ?? ?? Mustafa KAYA
SABAH
Mustafa KAYA SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye