Sabah

Kira gelirinde beyan sınırı 9.500 TL

Geçen yıl elde edilen kira gelirlerin­in 9.500 lirası gelir vergisinde­n istisna tutulacak. Oturulan konut için ödenen kira bedeli gider olarak indirilebi­liyor

-

KİRA da dahil gelir vergisi beyanname verme süresi ile

Varlık Barışı uygulaması­ndan yararlanma dönemi 31 Mart’ta sona erecek. Konut ve işyeri kira geliri elde yaklaşık 2 milyon kişinin bu tarihe kadar beyanname vermesi gerekiyor.

Gayrimenku­l sahiplerin­in “kira gelir, emlak, değer artış kazancı, çevre temizlik vergisi” ödemesi gerekiyor. Geçen yıl elde edilen konut kira gelirlerin­in 9.500 bin lirası gelir vergisinde­n istisna tutulacak. İstisnayı aşan gelirini beyan etmeyen ya da eksik bildirenin bu hakkı ortadan kalkıyor.

İSTİSNA VE GÖTÜRÜ

Aile bireyleri her birinin sahip oldukları mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri için kendi adlarına ayrı ayrı beyanname hazırlayac­ak. Beyannamed­e, gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda, birçok gider indirimde kullanılab­ilecek.

Örneğin bu yıl, evini 4 bin liraya kiraya verip 48 bin lira geliri elde edip, götürü gider yöntemini seçen ev sahibi istisna tutarı 9.500 lirayı geçtiği için konut kira geliri beyan edilecek.

Önce 9.500 istisna sonra da 38 bin 500 liradan yüzde 15 götürü düşer (5.775 lira) kalan 32 bin 725 lira üzerinden vergi hesaplanac­ak. Ev, işyeri sahibinin ödediği aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri kiraya verilen mala ilişkin sigorta giderleri indirim olarak kullanılab­ilir.

2023 yılı için geçerli olacak konut (mesken) istisna tutarı da 21 bin lira olacak. İşyeri kira geliri için de beyanname sınırı yine her yıl yeniden belirleniy­or. İş yeri kira geliri elde edenler için beyan sınırı 70 bin lira. Ev sahipleri kira gelirini önce beyan ediyor daha sonra ödemeyi gerçekleşt­iriyor.

 ?? ??
 ?? ANKARA ?? Ha]al ATEŞ
ANKARA Ha]al ATEŞ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye