Sabah

AMERIKA STARTUP HAYALLERIN­IN BATIŞINA IZIN VERMEK ISTEMIYOR

ABD’nin, Silikon Vadisi’nin adını taşıyan SVB’nin batışına izin vermemesin­in altında; banka olarak büyük olmasa da ilişki ağı ve startup hayallerin­in önemli bir markası olmasının etkisi bulunuyor

-

Tüm dünyada her girişimcin­in hayali Silikon Vadisi’nde başarı kazanmak, her yatırımcın­ın hayali de Silikon Vadisi’nin en başarılı startuplar­ından birine yatırımcı olmak. Para ve ilişkiyi aynı anda sağlayan Silicon Valley Bank (SVB) ile ilgili gelişmeler son bir haftaya damga vurdu.

Sorun çıkarana kadar ABD piyasasınd­a her bankanın batışı piyasa gelişmeler­inin bir sonucu olarak değerlendi­rilirken, SVB’nin batışına bir bankadan çok marka ve ilişki ağı yüzünden izin verilmedi. 2016 yılında ABD Başkanı Obama dünyadan 700 girişimci ile Stanford Üniversite­si kampüsünde bir araya geldiğinde Meta kurucusu ve CEO’su Zuckerberg, 3 girişimci ile çıkmıştı. O toplantıla­rda en aktif banka SVB oldu.

AKILLI PARA İLİŞKİ AĞI

Önce telaşa gerek yok batmasına izin verilmeyec­ek kadar büyük değil diyerek klasik finans kuruluşu tepkisi gösterildi. ABD’de her yıl batan finans kuruluşlar­ından örnekler verilerek yangının büyümesini­n önüne geçilmeye çalışıldı. Ancak etkisi bir büyük banka kadar büyük olmasına sebep olan şey bankanın ilişki ağı ve marka değeriydi.

Silicon Valley Bank, girişimcil­erin dünyasına ve yatırımcıl­arına hizmet etti. Sadece banka değil akıllı para (smart money) tarifinin ilk karşılığıy­dı. Silikon adını taşısa da insana ve girişimciy­e yatırımın temel kodlarını taşıyordu. Aslında SVB’ye sahip olan Silikon Vadisi’nde akıllı paranın ilişki ağından fazlasına sahip olabilir. Yapay zekâdan finans teknolojis­ine, siber güvenlikte­n e-ticarete pek çok alanda geleceğin markaları bu ilişki ağından doğmaya devam edecek.

KRİZİN ÖNÜNE GEÇİLDİ

Türkiye’de ABD üzerinden gelir ve yatırım alan girişimler­in bir çoğunda yine SVB’nin etkisi var. Sonuçta nakit akışında sıkıntı olsa da devamlılık konusunda krizin şimdilik önüne geçildi. Önümüzdeki dönemde para yakmayı düşünen startuplar hayallerin­i bir süre ertelemek zorunda kalacak. Yani finans piyasaları bilançolar­a değil, yaratacağı etkiyi de hesaba katmak zorunda kalacak.

 ?? ??
 ?? $OL .DUDEH\ ??
$OL .DUDEH\

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye