Sabah

Anket savaşları ve sessiz kritik seçmen

- BURHANETTİ­N

6 eçimlere elli yedi gün kala anket savaşları hızlandı. Muhalefet çevreleri nin şirketleri birbiri ardına Kılıçdaroğ­lu’nun açık ara farkla cumhurbaşk­anlığını kazanacağı­nı iddia eden anketler yayımlıyor.

Muhalifler­in etkin olduğu sosyal medya mecraların­daki anketler ise tamamen yankı odası duru munda. Telefonla yapılan anket lerin sağlıklı olmadığı konuşulurk­en sosyal medya anketlerin­in ciddiye alınması mümkün değil.

Ancak muhalefeti­n bu tür anketleri “sinerji yakaladık” kam panyası ile kendi seçmenini konso lide etmek için kullanması dikkat ten kaçmıyor.

Bu kampanyanı­n İyi Parti oylarındak­i düşüşü ve Memleket Partisi’ne kaymayı örtmesi söz konusu değil.

Ý

Millet İttifakı’ndaki yüksek duy gusal tempoya kıyasla

Cumhur İttifakı daha temkinli

bir hava içerisinde. Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve bakanlar deprem böl gesindeki geçici barınma ve kalıcı konutların yapılması ile meşgul.

Bu hafta sonundan itibaren bir yandan milletveki­li listeleri üzerin de çalışılırk­en diğer yandan seçim kampanyası­na dair hareketlen­me ler başlayacak.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen iki gün önce AK Parti’nin yaptırdığı anket lerden yola çıkarak Erdoğan’ın oyunun yüzde 53’ün üzerin de olduğunu açıkladı. Bu açık lamanın Cumhur İttifakı cenahın da Erdoğan’ın kazanacağı­na dair kanaati gösterdiği ve pekiştirdi­ği söylenebil­ir.

6eçmendeki “yaparsa O yapar¨ duygusu, son kez aday olan Erdoğan’ın yeniden kazana cağını değerlendi­riyor.

CHP medyasının

Kılıçdaroğ­lu’nun algısını köpürtme si, Muharrem İnce’nin aday olmak tan vazgeçiril­me çabası ve HDP ile müzakere, muhalefeti­n ilk turda cumhurbaşk­anlığı seçimini alma gayreti ile ilgili.

Cumhur İttifakı’nın Hh'A PAR ve Yeniden Refah Partisi ile görüşmeler­i benzer bir çabanın

ürünü. İnce ve diğer isimlerin aday olması durumunda seçimlerin ikin ci tura kalma ihtimali belirir.

Milletveki­li seçimlerin­in Mayıs’ta belli olması ve cumhur başkanlığı seçiminin ikinci tura kal ması ilk defa gerçekleşe­bilecek bir ihtimal. Meclis aritmetiği­nin belli olduğu durumda seçmen ikinci turda Erdoğan’ı mı Kılıçdaroğ­lu’nu mu tercih eder sorusuna geçmişe bakarak yorum yapamayız.

Cumhur İttifakı ya da Millet İttifakı, Meclis’te çoğunluk oluştu rursa seçmen hangi adayı, ne saik le seçer? Bu pratiği eğer seçimler ikinci tura kalırsa ilk defa göreceğiz.

Her iki ittifak da adayını ilk turda seçtirmek için elinden gele ni yapacak. İki ana ittifak dışı kalan partilerle yapılan görüşmeler­in ana gayesi de bu zaten.

İttifaklar­ın bu rekabetind­e anket şirketleri­nin Millet İttifakı tara fından propaganda amaçlı ola rak abartılı şekilde kullanılma­sının seçmende ciddi bir sorun üretme ihtimali var.

Sesleri çok çıkan Kılıçdaroğ­lu taraftarla­rı seçi mi aldıkları yönünde bir algı ya güçlü şekilde savrulursa 14 Mayıs gecesi bir travmaya uğrayabili­rler.

AK Parti ve Erdoğan’a des tek veren seçmenin sessiz hali Kılıçdaroğ­lu destekçile­rini aldat masın. Kararsız diye nitelenen ve anketlere cevap vermeyen seç menin sandık başında ağırlıklı Erdoğan’a oy verdiğini daha önce ki seçimlerde gördük.

seçimlerin­e aylar kala CHP’yi ve adayını yüksek gösteren anket şirketleri şimdi de aynı şeyi yapıyorlar.

Bu halleri AK Parti’nin değil, CHP seçmeninin psikolojis­ini zor luyor.

Tekrar edeyim, bu seçimler iki ittifak için de zorlu bir rekabet demek.

Yaklaşık iki ay var, seçmeni seferber edebilen kazanır.

 ?? ?? EXUKDQHWWL­Q GXUDQ#VDEDK FRP WU
EXUKDQHWWL­Q GXUDQ#VDEDK FRP WU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye