Sabah

Twitter’dan ‘sana özel’ seçim kampanyası

- MELİH melih.altinok@sabah.com.tr

Elon Musk, Twitter’ı aldı ğı günler de şirkette ne kadar karanlık alan varsa neşter attı. Bütün cerahat ortalığa saçıldı...

Sitede hangi kul lanıcının öne çıkar tılacağına, hangi gazetecini­n “gömü leceğine” C,A’dan )%,’a müdahale etmeyen kal mamış. İşi ABD Başkanı’nın hesabını sansürleme­ye kadar vardıran sansür masaları harıl harıl çalışmış.

Ne var ki sorun ABD ile sınırlı değil. ABD’nin mani pülasyon aygıtı olarak çalışan Twitter’ın diğer ülkelerdek­i işleyişi, politikala­rı 0usk’tan önce nasılsa aynen devam ediyor.

Belki Twitter önümüzdeki ABD seçimlerin­de eski yöne timin yaptığı gibi Biden’ın oğluyla ilgili haberlerin engel lenmesine müsaade etmeye cek... Ama Türkiye’de 2 ay sonra yapılacak seçimle ri muhalefeti­n kazanma sı için çalışmaya şimdi den başlamış gibiler. Tıpkı diğer seçimlerde yaptıkla rı gibi.

Sadece deprem felaketini­n yaşandığı gün yapılan “%araM çöktü” gibi provokatif pay laşımların yüzde 25’inin sahibi “karınca hesaplar dan” bahsetmiyo­rum.

“Timeline”, muhalif siya silerin, onlara iliştirilm­iş gaze tecilerin, firari FETÖ’cülerin, PKK’lıların, kısacası ABD Başkanı Biden’ın, Erdoğan karşısında destekleye­cekleri ni söylediği muhalefeti­n tüm unsurların­ın mesajların­dan iba ret.

Bu hesapları takip etme seniz bile mesajları ekranınıza düşüyor.

Twitter kullanıcıl­arı na “sana özel” diyerek bu hesapları tavsiye ederken hangi algoritmay­a göre hare ket ediyor? İlgilerimi­ze, beğeni lerimize uymayan hesaplar mı “bize özel?”

Adını bile duymadığım Sözcü yazarların­ı beğenebi leceğimi düşünüp yazılarını önüme düşürürken, her gün sektirmede­n okuduğum Engin Ardıç’ın köşesini aramazsam Twitter’da bulamıyoru­m mese la...

Eğer algoritman­ız böyle çalışıyors­a, internette koltuk değneği arayan birine basket bol topu önermeniz gerekmez mi?

Kaldı ki Twitter da zaten Ocak 2023’te devreye koydu ğu “sana özel” uygulaması­n da algoritman­ın kullanıcın­ın beğeni ve ilgisine göre şekil lendiğini açıklamışt­ı.

Evet, artık algoritmal­arını şeffaf hâle getirme sözü veren 0usk’tan bu konuda ikna edici bir açıklama bekliyoruz.

Dün Twitter’ın Türkiye’de muhatap olabileceğ­imiz her hangi bir yetkilisi var mı diye çok araştırdım. Ne yazık ki yok.

2021’de Türkiye’de gös termelik bir şirket kurmuş lar. Kayıtlarda şirketin müdü rü olarak T.I. Redwing LLC şirketinin adı geçerken, tüzel kişi adına ABD’de ikamet eden Kevin Cope adlı kişinin hare ket edeceği belirtiliy­or.

O kadar.

Ne âlâ iş değil mi? Kanada’sı, ABD’si seçimle re müdahale konusunda hava dan nem kapıp ortalığı ayağa kaldırırke­n, 14 Mayıs önce si seçimleri manipüle etme potansiyel­i olan Twitter da ABD’den elini kolunu sallaya rak Türkiye’ye özel seçim kam panyası yapabiliyo­r...

Ve dönüp arkasına bile bakmıyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye