Sabah

Beyaz Kıta’da 7’nci bilim SEFERI TAMAMLANDI

7. 8lusal Antarktika Bilim 6eferi’ni tamamlayan Türk bilim insanları yurda döndü. 18 proje yürüten Türk araştırmac­ılar, 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü de ziyaret etti

- ANKARA

KUTUP Araştırmal­arı Enstitüsü (KARE) koordinasy­onunda gerçekleşt­irilen 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi başarıyla tamamlandı. Sefer heyeti, dünyanın karakutusu­nu keşfetmek üzere çıktığı yolculukta Beyaz Kıta’nın yeni şifrelerin­i çözecek yeni bilimsel verilerle Türkiye’ye döndü.

Sefer sonucunda elde edilen verilerden bazıları akademik yayına dönecek. Mikroplast­ik araştırmal­arı gibi bazı çalışmalar ise bir yıllık sürede uluslarara­sı akademik yayın olarak literatüre kazandırıl­acak.

Sefer heyeti geçici Türk Bilim Kampı’nın bulunduğu Horseshoe Adası’nda “İklim değişikliğ­i ve insan etkisinin kutup bölgeleri üzerindeki yarattığı farklılıkl­ar” konulu 18 proje üzerinde çalıştı. Heyette, yer bilimleri, yaşam bilimleri, fiziki bilimler ve sosyal bilimler konularınd­aki projelerde iki ayrı branştan tıp doktoru da yer aldı. Deniz suyu örneklemel­eri, canlı örneklemel­eri, mikro canlı örnekleri gibi birçok örnek alıp ölçüm yapan Türk araştırmac­ılar, bilim diplomasis­i anlamında önemli ziyaretler­de bulundu. Heyet Şili, Rusya, Brezilya, Polonya, Arjantin, Uruguay, Bulgarista­n ve Ekvador istasyonla­rını ziyaret etti.

7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatö­rü Prof. Dr. Burcu Özsoy, Antarktika’da bilimsel verilerin toplanması­nın çok değerli olduğuna işaret ederek “Şu an Antarktika’da sismik ekipmanımı­z var, meteoroloj­i ekipmanımı­z var, GNSS ekipmanımı­z var. Bu ekipmanlar­la dalgaların, gelgitleri­n ve buzulların ölçümünü yapılabili­yoruz. Buradan elde edilecek veriler literatüre çok büyük katkı sağlayacak. Antarktika Anlaşmalar Sistemi’nde danışman ülke statüsüne geçmek istiyoruz” dedi.

Türk bilim insanları, İstanbul’dan başla yan 14 bin kilometrel­ik yolculukta 80 met relik Şili bayraklı “Betanzos” isimli araştır ma gemisiyle geçici Türk Bilim Kampı’nın bulunduğu Horseshoe Adası’na geçti. 34 gün süren seferde 13 farklı kurumdan 19 Türk ile 2 Ekvadorlu ve 1 Kolombiyal­ı araş tırmacı görev yaptı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye