Sabah

Küresel finansta yeni bir şok dalgası

-

ABD·DE Silicon Valley Bank’ın (SVB) batışı, büyük bir şok etkisine neden oldu. Amerikalıl­ar durumu kontrol altına almaya çalışsa da finan sal piyasalard­aki çalkantı sürüyor. SVB’nin ardın dan Signature Bank da battı. Şu aşamada faturanın 2008’deki Lehman Brothers’ın batışıyla patlak veren küresel finans krizi kadar yüksek seviyelere çıkabi leceği öngörülmüy­or. Yine de olayın boyutları küçük değil. ABD tarihindek­i en büyük üçüncü banka batışın dan bahsediyor­uz. Finansal tsunami, Avrupa kıyılarını da vuruyor. Uzunca bir süredir sıkıntıda olsa da bir şekil de yüzdürülme­ye çalışılan Credit Suisse de yeniden alarm vermeye başladı. SVB’nin batışı finansal istikrar ve yöneti şimle ilgili şu hususları yeniden hatırlattı:

Sistematik öneme sahip olmasa da her büyüklükte banka, finansal istikrar için önemlidir. Zira, finans sistemi güven üzerine inşa edilmiş bir yapıdır. Orta ölçekli de olsa birkaç bankanın sorun yaşaması sisteme duyulan güveni aşındırara­k finansal istikrarı tehdit edebilir. Bu yüzden regülatörl­erin finans sisteminde­ki her bir aktörün faaliyetle­riyle ilgili denetim ve gözetim mekanizmal­arını sıkı biçimde yürütmeler­i gerek.

Faiz oranlarını ve para arzını uzun süre optimal seviyeleri­n altın da veya üstünde tutmaya çalışmak, zamanla finansal kesim ve reel ekonomi üzerinde yan etkilere neden olabilir. Yapısal problemler­i çözmek yerine kısa ve orta vadeli palyatif çözümlere odaklanara­k para politikası­nı şekillendi­rmek ilave belirsizli­kler ve riskleri tetikleyeb­i lir. Dolayısıyl­a, geleneksel olmayan para politikala­rı (2008 krizi sonrası farklı turlarda verilen ve salgın döneminde de kullanılan parasal genişle me gibi) sonlandırı­lırken bunun zamanı, hızı ve kapsamı titizlikle belirlen meli ve uygulanmal­ıdır. Hatta bu tip politikala­rın gereğinden fazla uygu lanmasında­n uzak durulmalıd­ır. Bu politikala­rdan normalleşm­eye doğru geçiş sürecini başlatırke­n olası yan etkiler iyi etüt edilmelidi­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye