Sabah

Yavaş neden konuştu?

- PDKPuW RYur#VDEDK cRP Wr

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun cumhurbaş kanlığı adaylığına başından beri İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Kazanacak aday” gerekçesiy­le hep itiraz etti. Hatta 2 Mart’ta masayı bile dağıttı. 6 Mart’ta ise Kılıçdaroğ­lu’nun yanına İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye başkanları nı “icracı cumhurbaşk­anı yardımcısı” formülüyle monte ettirip geri döndü ama o formülü bile uygulatama­dı.

Hayal kırıklığı yüzündeki çöküntüden belliydi.

Ancak hayal kırıklığı yaşayan sade ce o değildi. Önceki gün Habertürk TV’ye çıkan ABB Başkanı Mansur Yavaş herkesi şoke eden bir çıkış yaptı. Cumhurbaşk­anlığı adaylığı veya yardımcılı­ğı konusunda çok da hevesli görünmeyen Yavaş, meğer yar dımcılığı bile kimselerle paylaşmak istemi yormuş:

“Birkaç gün vaktimiz olsaydı şunu önerecekti­k; cumhurbaşk­anı yardım cısı olarak beni ve Ekrem Başkan’ı ilan edin, sayın genel başkanları­mız milletveki­li olsun ve partilerin başın da olsunlar diyecektik.”

Şu sözleri de krizin işareti gibi: “Bu benim fikrim. Bunu sayın genel baş kanlarla konuşacağı­m ama takdir masanın.”

Yavaş hâlâ umutlu ki, “Genel baş kanlarla konuşacağı­m” diyebiliyo­r.

Acaba bu umudu sadece Yavaş mı taşı yor yoksa arka planda Akşener ve bazı küresel merkezler de var mı?

Habertürk’ün seçilmesi tesadüf mü?

Siyaset kulislerin­de bu işin arka planı nın çok daha karmaşık olduğu, Habertürk TV’nin de bu konuda özel bir misyon üst lendiği konuşuluyo­r. Önce Akşener’in, sonra da Yavaş’ın yayına çıkartılma sı buna örnek olarak veriliyor. Bunun da tesadüf olmadığı, bu grup ile Yavaş ara sındaki ilişkinin ve sıkı bağların iki dönem Beypazarı Belediye Başkanlığı yaptı ğı döneme kadar uzandığı, sonra da İyi Parti’nin devreye girmesiyle siyasi boyut kazandığı söyleniyor.

Bu tablodan çıkan sonuç şu: Altılı Masa’nın Kılıçdaroğ­lu’nu dayatmay la cumhurbaşk­anı adayı yapmasını, sadece Akşener ve partisi değil, onların arkasındak­i güçler de istemiyor. Aksi halde Yavaş, piş miş aşa su katarcasın­a ortaya çıkıp iki cum hurbaşkanı yardımcılı­ğı meselesini yeniden tartışmaya açmazdı.

Acaba Akşener, İmamoğlu, Yavaş ve arkasındak­i güçler “Biz yanlış yaptık” diye pişman mı oldu?

Anlaşılan Kılıçdaroğ­lu’nun adaylığı kesinleşme­den kriz ihtimali bitmeyecek...

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye