Sabah

Güven tükendi

- SALİH TU1A saOiK tuna#saEaK FRP tU

“Bundan böyle hiç kimse her hangi bir uluslarara­sı kuruluşa başvurmaya­cak, herkes kendi arasında anlaşacak. BM’nin ve diğer kurumların tüm aptalca kararları param parça olacak (...) Güven tükendi...”

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı 0HDYHDHY bu sözle ri Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi’nin (UCM) 3uWLn hakkındaki tutuklama kararı üzerine söyledi.

Tükendi denilen §JYHn¨ aslında hiçbir zaman tesis edilmiş değildi. Soğuk savaş döneminde bile.

“Güçlü olanın haklı olduğu” bir dünya sisteminde “hukukun üstünlüğü” gözbağında­n ibarettir. Cari olan güçlüle rin hukukudur.

CumHurBAşk­Anı ErDoğAn’ın “Dünya 5’ten büyüktür” sözü de zaten uluslarara­sı sistemin hukuksuzlu­ğuna karşı bir isyan çağrısıydı.

Ne ki, kendilerin­e hiçbir şekil de “şirk” koşulmasın­ı istemeyen küre selcileri bu hukuksuzlu­k da kesmedi. Dünyanın değil 5’ten, 1’den yani ken dilerinden küçük olması için gemi azıya aldılar.

O kadar gözleri döndü ki işi Rusya Devlet Başkanı 3uWLn’i tutuklamay­a kalkışacak kadar vardırdıla­r.

Pratik karşılığı olmasa da Putin’i kri minalize etmek veya aşağılamak maksa dına eriştikler­ini söylemek mümkün.

Lakin, 3Lrus ]AIHrL mesabesind­e bir erişimdir bu!

Demem o ki, zaten güven bunalı mında olan uluslarara­sı sisteme çok ağır bir darbe vurdular.

Şayet IrAk işgalindek­i katliamla rın, o korkunç işkenceler­in ve Iraklı on binlerce masum çocuğun ilaç ambar gosu yüzünden öldürülmes­inin hesa bı ABD BAşkAnı BusH’tan sorulsaydı çifte standartla­rı bu denli dımdızlak orta ya çıkmazdı.

Irak sadece bir misal. Emperyaliz­min tarihi, gırtlağına kadar işgaller ve savaş suçlarıyla doludur.

Hukuk, insan hakları, demokrasi sadece kendilerin­e hizmet verdiği kadar vardır.

Küreselcil­er, “The Great Dictator” filminde CHArlLH CHASlLn’in dünya balonuyla oynadığı gibi demokrasiy­le, hukukla oynuyor, dans ediyorlar.

Fakat o filmde olduğu gibi bunların da ellerinde balonları patlayacak. Ve ne algı operatörle­ri ne de sömürge aydın ları ellerinde patlattıkl­arı balonu, “huku kun üstünlüğü” diye artık yutturamay­a caklar.

Zira güven bitti.

Yeryüzünde ilahlık tasladılar; dLn’i geçtim, 5usyA’ya bile diz çöktüreme diler. Olanca yaptırımla­rına rağmen Rusya ekonomisi sarsılmak yerine daha da güçlendi.

Türkiye’yi de az sıkıştırma­dılar. Fakat, CumHurBAşk­Anı ErDoğAn’ın dirayetiyl­e bağımsızlı­k yolundan geri döndüremed­iler.

Yeri gelmişken, enerjide bağım sız olmadıkça ekonomide, ekonomide bağımsız olmadıkça da “Yeniden Büyük Türkiye”nin inşa edilemeyec­eği vizyonuy la devrimci atılımlard­a bulunan BHrAW AlBAyrAk’ın hakkını teslim edelim.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde “Gemilerimi­zi yapacağız, doğalgaz çıkaracağı­z” dediğinde kimse inanmamışt­ı.

O da kendisine sunulan raporlara inanmadı.

Öyle ki, nerede doğalgaz yok dedi lerse, öncelikle o noktalarda araştırma yaptırdı.

Hülasa, yakın bir gelecekte Türkiye’yi enerji ihracatçıs­ı ülke konu muna yükseltece­k atılımları yaptı. Bor madeni hamlesini saymıyorum.

Türkiye’nin bu enerji devrimi saye sinde içeriden önü kesilmezse artık önünde durulmayac­ak hale geldi.

Bugünden baktığımda, Sayın Berat Albayrak’a harici ve dahili bedhahları­n neden bu denli saldırdıkl­arını daha iyi anlıyorum.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye