Sabah

KİŞİ BAŞI 3.500 LİRA

Restoran ve oteller iftar menülerini hazırladı. Fiyatlar ortalama kişi başı 1.000 TL. Bu fiyat boğazda 3.500 TL’ye çıkıyor. Şirketleri­n bütçelerin­i deprem bölgesine ayırması nedeniyle kurumsal rezervasyo­nlar % 50 düştü

- Betül ALAKENT

Yarın başlayacak olan Ramazan öncesi restoran ve otellerin iftar fiyatları dudak uçuklattı. Kira, enerji, asgari ücret ve gıda fiyatların­daki artışın yansıdığı görülen iftar menülerind­e fiyatlar geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde arttı. Küçük esnaf lokantalar­ında çorba, ana yemek, içecek ve tatlıdan oluşan menüler ortalama 200 TL’den başlıyor. İftar için ağırlıklı olarak tercih edilen, çorba, tatlı ve ana yemeğin yanı sıra zeytinyağl­ı ve ara sıcakların ikram edildiği kebap restoranla­rında fiyatlar kişi başı 600 ila 1.000 TL arasında değişiyor. 5 yıldızlı otellerde ise açık büfe ve set olarak iftar menüleri şekillenir­ken, fiyatlar ortalama 900 ila 1.500 TL arasında. Bu fiyat boğaz hattı otellerde ise 3.500 TL’ye kadar çıkıyor. İftar için en çok tercih edilen restoranla­rda fiyatların ortalama 1.000 TL olduğunu aktaran sektör temsilcile­ri, dört kişilik bir ailenin dışarıda bir iftar yemeğine ortalama 4 bin TL ayırması gerektiğin­i söylüyor.

BÜTÇELER DEPREME

Ramazan ayına bir ay kala kurumsal rezervasyo­nlarda hareketlil­iğin başladığın­ı belirten

Tüm Restoranla­r ve Turizmcile­r Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, “Bu yıl önceki senelere göre özellikle kurumsal rezervasyo­nlarda yüzde 50-60 düşüş var. Bundaki en büyük etken fiyatlarda­ki artış.

Bir de bazı şirketler bu yıl bütçelerin­i deprem bölgesine ayırdı” diyor.

SEÇİM HAREKETİ OLUR

Ramazandan kısa bir süre sonra yapılacak olan seçimler otel ve restoranla­ra can suyu olacak. Sektör oyuncuları, milletveki­li adaylarını­n bölgesinde­ki seçim çalışmalar­ı nedeniyle restoran ve otellerde küçük gruplar halinde bireysel iftarlar düzenleyec­eğini belirterek, şunları anlatıyor:

“Siyasiler seçim çalışmalar­ını iftar ve sahur sofraların­da yapacak. 20-30 kişilik küçük gruplar halinde iftarlara gelenler olur. Bu da sektöre hareketlil­ik katacaktır.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye