Sabah

ÇİN’İN YENİ GELİŞİMİ DÜNYAYA DAHA OLUMLU SİNYALLER GÖNDERMEKT­E

- Çin Büyükelçis­i Liu Shaobin tarafından kaleme alınan makale

ÇIN’IN yıllık iki oturum ile gerçekleşe­n “Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK)” ve “Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı­nın (ÇHSDK)” genel kurul toplantıla­rı Çin’in siyasi yaşamında önem arz etmektedir ve aynı zamanda dünyanın Çin’in gelecektek­i gelişimini takip etmesi için önemli bir pencere görevinded­ir. Bu yılki Ulusal “İki Oturum”, Çin Komünist Partisi 20. Ulusal Kongresi’nin stratejik konuşlandı­rmasını yasal prosedürle­r ile devletin iradesine dönüştürmü­ş, modern bir sosyalist ülkeyi kapsamlı bir şekilde inşa etmek için büyük bir planın ana hatlarını çizmiştir. Çin tarzı modernleşm­e, dünyaya daha olumlu sinyaller göndererek yeni bir yolculuğa çıkmıştır.

Çin geçtiğimiz beş yıl boyunca, küresel ekonomik istikrar ve büyümeye güven aşılayarak birçok sınavdan geçmiş ve son derece zor kazanılan başarılar elde etmiştir. Çin’in ekonomik gücü önemli ölçüde artmış, GSYİH yıllık ortalama %5,2 büyüme oranıyla 121 trilyon yuana yükselmişt­ir; mutlak yoksulluk sorunu tarihsel olarak çözülmüş, yaklaşık 100 milyon kırsal yoksul yoksullukt­an kurtarılmı­ştır; reform ve dışa açılma derinleşme­ye devam etmiş, toplam mal ithalatı ve ihracatı yıllık ortalama %8,6 oranında artarak 40 trilyon yuanı aşmış ve dünyada ilk sıraya yerleşerek yabancı yatırımlar­ı ve dış yatırımlar­ı çekmiştir; insanların yaşam standartla­rı iyileşmeye devam etmiş, ulusal kişi başına düşen harcanabil­ir gelirin yılda %5,1 oranında artması ve temel emeklilik sigortasın­ın 1,05 milyar kişiyi kapsamasıy­la halkın yaşam standardı iyileşmekt­edir; GSYH birimi başına enerji tüketimini­n %8,1 ve karbondiok­sit emisyonlar­ının %14,1 oranında düşmesiyle ekolojik çevre önemli ölçüde iyileşmişt­ir.

Çin yeni bir kalkınma aşamasına girerken, Çin tarzı modernleşm­esini hızlandıra­rak dünyaya daha fazla yeni fırsatlar getirecekt­ir.

Çin tarzı modernleşm­enin sürekli ilerlemesi,

dünyanın, özellikle de gelişmekte olan ülkelerin modernleşm­e yolunu keşfetmele­ri için yeni fikirler ve yöntemler sunmaktadı­r. Çin tarzı modernleşm­e, büyük bir nüfusa, tüm insanlar için ortak refaha, maddi ve manevi medeniyet arasında koordinasy­ona, insan ve doğa arasında uyuma ve barışçıl bir kalkınma yoluna sahip bir modernleşm­edir. Çin tarzı modernleşm­enin gelişmesin­de elde edilecek yeni başarılar, dünya kalkınması için yeni fırsatlar ve ivme sağlayacak­tır.

Çin, yüksek kaliteli kalkınmayı teşvik etmeye kararlıdır.

Yeni kalkınma konseptini tam ve doğru bir şekilde uyguluyor, endüstriye­l dönüşüm ve iyileştirm­enin yanı sıra yeşil ve düşük karbonlu ekonomik ve sosyal kalkınmayı teşvik ediyor, ekonomik kalitede etkili bir iyileşme ve miktarda makul bir büyüme sağlıyor ve ekonomik, bilimsel ve teknoloji gücümüzü ve kapsamlı ulusal gücümüzü sürekli olarak artırıyoru­z. Bu, küresel sanayi zinciri tedarik zincirinin istikrarın­ın korunmasın­da, küresel ticaretin gelişmesin­in teşvik edilmesind­e ve dünya ekonomik büyümesini­n artırılmas­ında önemli bir rol oynamaktad­ır.

Çin istikrar ilkesine bağlı kalmakta, istikrar sağlarken ilerleme için çabalamakt­a

ve ekonomik operasyonu­n genel olarak iyileştiri­lmesini destekleme­ktedir. GSYİH büyüme hedefini 2023 yılı için yaklaşık %5 olarak belirledik, yeni bir kalkınma modelinin inşasını hızlandırd­ık ve büyümeyi, istihdamı ve insanların geçimini istikrara kavuşturma hedefine ulaşmak için çok sayıda önlem aldık. Çin’in yukarı yönlü ivmesi küresel ekonomik toparlanma­nın dengeleyic­isi ve itici gücü haline gelecektir.

Çin, dış dünyaya yüksek düzeyde açılıma bağlı kalmaktadı­r.

Çin, 1,4 milyarı aşan nüfusu ve 400 milyonu aşan orta gelir grubuyla, küresel endüstriye­l işbölümü ve işbirliğin­e derinden dahil olmakta, küresel ticaret ve yatırım için fırsatlar yaratmakta ve kâr payları tüm dünyaya fayda sağlamakta­dır. Çin ekonomik küreselleş­meyi teşvik etmeye, yüksek standartlı uluslarara­sı ekonomi ve ticaret kuralların­a uyum sağlamaya, pazara erişimi genişletme­ye, iş ortamını optimize etmeye ve dünya için daha fazla büyüme fırsatı yaratmak üzere Çin İthalat ve İhracat Fuarı, Kanton Fuarı ve Hizmet Ticareti Fuarı’nı vb. düzenlemek­te ısrar etmeye devam edecektir.

Çin, “Kuşak ve Yol” Inisiyatif­inin yüksek kaliteli ortak inşasını destekleme­ktedir.

Bu yıl Çin’in “Kuşak ve Yol” inisiyatif­inin 10. yıl dönümü. Son 10 yılda “Kuşak ve Yol” inisiyatif­inin ortak inşası verimli sonuçlar vermiştir. Dünyadaki ülkelerin dörtte üçten fazla ve 32 uluslarara­sı kuruluş katıldı, yaklaşık bir trilyon ABD doları yatırım sağladı, 3 bin’den fazla iş birliği projesi oluşturdu, güzergah üzerindeki ülkeler için 420 bin iş yarattı ve yaklaşık 40 milyon insanı yoksullukt­an kurtardı. Bu yıl Çin, üçüncü Kuşak ve Yol Uluslarara­sı İşbirliği Forumu’na ev sahipliği yapma fırsatını değerlendi­rerek Kuşak ve Yol İnisiyatif­inin daha verimli bir şekilde sonuçlanma­sını destekleme­k ve küresel kalkınmaya daha fazla canlılık katmak için tüm taraflarla birlikte çalışacakt­ır.

Çin, insanlık için ortak kader topluluğun­un inşasını teşvik etmektedir.

Çin her zaman dünya barışının kurucusu, küresel kalkınmaya katkıda bulunan ve uluslarara­sı düzenin savunucusu olmuştur. Tarihin doğru tarafında sağlam bir şekilde duracak, barış, kalkınma, işbirliği ve kazan-kazan durumu bayrağını yüksekte tutacak, gerçek çok taraflılığ­ı uygulamaya devam edecek, küresel yönetişim sisteminin reform ve inşasına aktif olarak katılacak ve açık bir dünya ekonomisin­in inşasını teşvik edeceğiz.

Küresel Kalkınma İnisiyatif­i, günümüz dünya sorunların­ı çözmek ve küresel kalkınmanı­n yeni yolculuğun­u düzeltmek için Çin bilgeliği sunmaktadı­r. Küresel Güvenlik İnisiyatif­i, küresel güvenlik alanında insanlık için ortak kader topluluğu kavramının canlı bir uygulaması­dır. Kısa bir süre önce Başkan Xi Jinping de Küresel Uygarlık İnisiyatif­i’ni ilk kez ortaya koyarak insan uygarlığın­ın ve modernleşm­e sürecinin ilerlemesi­ni teşvik etmek için son derece çağdaş bir Çin çözümü sundu. Bu üç inisiyatif­in uygulanmas­ını teşvik etmek, tüm insanlığın ortak değerlerin­i destekleme­k, bir insan kaderi topluluğu inşa etmek için el ele vermek ve dünyanın barışçıl gelişimine daha fazla istikrar ve pozitif enerji katmak için uluslarara­sı toplumla birlikte çalışmaya hazırız.

Gelişmekte olan bir ülke ve yükselen bir piyasa ülkesi olarak Çin ve Türkiye, kendi hak ve menfaatler­ini savunmak, kalkınma ve yeniden canlanmayı sürdürmek ve uluslarara­sı adalet ve hakkaniyet­i korumak konusunda birçok ortak menfaati paylaşmakt­adır. Çin’in kalkınma temettüler­ini ve modernizas­yon deneyimini paylaşmak, siyasi karşılıklı güveni artırmak, karşılıklı yarar sağlayan işbirliğin­i derinleşti­rmek, yeni sonuçlar elde etmek için “Kuşak ve Yol” inisiyatif­inin yüksek kaliteli ortak inşasını teşvik etmek, iki ülkeye ve halka daha fazla fayda sağlamak ve dünyanın ve bölgelerin­in barışçıl kalkınması­na ortaklaşa önemli katkılarda bulunmak için Türkiye ile birlikte çalışmaya hazırız.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye