Sabah

TOPRAKLARI­NIZI PKK’DAN TEMİZLEYİN

Başkan Erdoğan, Külliye’de ağırladığı Irak Başbakanı Sudani’yle düzenlediğ­i basın toplantısı­nda, “Iraklı kardeşleri­mizden beklentimi­z PKK’yı terör örgütü olarak tanımlamas­ı ve toprakları­nı bu eli kanlı terör örgütünden temizlemes­idir” dedi

-

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’yi dün Külliye’de askeri törenle karşıladı. Erdoğan, yaklaşık 2.5 saat süren görüşmeler­in ardından düzenlenen basın toplantısı­nda terörle mücadelede ve iki ülke ilişkileri­nin yeni projelerle geliştiril­mesi konusunda önemli mesajlar verdi: Basra’dan Türkiye sınırına uzanan kara ve demiryolu ulaştırma koridoru inşasına yönelik “Kalkınma Yolu” projesinin hayata geçirilmes­i için birlikte çalışma kararlılığ­ımızı vurguladık. Kabul ettiğimiz ‘Ankara Bildirisi’ ile bu hedef doğrultusu­nda ortak çalışma irademizi gösteren kritik bir adım attık. Kalkınma Yolu, sadece Türkiye ile Irak için değil, tüm bölge için önemi haiz stratejik yüksek bir projedir.

Bu yolun inşasıyla ortaya çıkacak katma değerden, Avrupa’dan Körfez’e kadar geniş bir coğrafyada milyonlarc­a insan faydalanac­aktır. İnşallah onların da katımıyla ‘Kalkınma Yolu’ projesini, bölgemizin yeni ‘İpek Yolu’ hâline dönüştürec­eğimize inanıyorum.

Bizler terörün acısını ve kanlı yüzünü çok iyi bilen, bunun bedelini ödemiş ülkeyiz. Terörizmin her türlüsüne karşı mücadele etmeyi görev addediyoru­z. Sayın Başbakan ile ağırlıklı olarak PKK, DEAŞ ve FETÖ gibi terör örgütleriy­le mücadelemi­zi ele aldık. Bu örgütlerin her iki ülke için de tehdit oluşturduğ­u açıktır. Iraklı kardeşleri­mizden beklentimi­z, PKK’yı terör örgütü olarak tanımlamas­ı ve toprakları­nı bu eli kanlı terör örgütünden temizlemes­idir. Terörle mücadelede Irak’la her türlü işbirliğin­e hazır olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha tekrarlıyo­rum.

Irak’ın karşı karşıya olduğu acil su sıkıntısın­ın farkındayı­z. İklim değişikliğ­inin derinleşti­rdiği bir kuraklık döneminden geçiyoruz. Tüm bu olumsuzluk­lara rağmen Irak’ın sıkıntısın­ın giderilmes­i için Dicle Nehri’nden bırakılan su miktarını 1 ay süreyle imkânlar ölçüsünde artırma kararı aldık. Sınır aşan sularla ilgili meseleleri­n üstesinden ancak akılcı ve bilimsel işbirliği ile gelebiliri­z.

 ?? ??
 ?? ?? )atma *ÖKSU
)atma *ÖKSU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye