Sabah

Akşener’den Kılıçdaroğ­lu’na veto!

- Sebnem.bursali@sabaK.Fom.tr

Büyük Atatürk, “Askeri zaferle ri iktisadi zaferle taçlandırm­a” hedefini genç Türkiye Cumhuriyet­i Devleti’nin önüne koyduğunda orta da ne ilan edilmiş Cumhuriyet vardı ne de bağımsızlı­ğımızı garanti altına alan Lozan Antlaşması imzalanmış­tı. Bu hedef, öyle sağ lam bir hedefti ki, üzerinden bir asır geçtiği hâlde bile ilk günkü heyecan ve kararlılık­la devam ediyor, ettiriliyo­r.

Aralık ayında Hazine ve Maliye Bakanı 1ureddin 1ebati’nin davetiyle gittiğim İzmir’de, 17 Şubat’ta yapılması planlanan İzmir İktisat Kongresi’nin lansmanını da izle miştim. Ancak 6 Şubat’ta “asrın felake ti” sebebiyle kongre zamanında yapılama dı. Aynı tarihlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı da “korsan” kongre yapmanın çalışmalar­ına başlamış, bakanlık haricinde kendi ev sahipliğin­de toplantı yapılacağı­nı duyurmuştu.

Bu konu hem yerelde hem genelde tar tışma konusu yapıldı ama belediye geri adım atmadı. Nihayetind­e geride bıraktığı mız hafta sonu İzmir’de İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, Millet İttifakı ortakların­ı ağırladı. Tüm tepkilere rağmen toplantıyı üstlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kongresin de ne konuşulanl­ar ne ortaya konulan prog ram ve tespitler tek satır da olsa öne çıkma dı. Böylesine önemli bir kongrenin, böylesi içi boşaltılmı­ş bir siyasi şova dönüştü rülmesi, ilk başta İzmir halkına ve Türkiye Cumhuriyet­i Devleti’ne karşı koca bir ayıptır.

Bundan 15 yıl önce, Yeni Asır Genel Yayın Yönetmeni olarak atanmamın üzerin den 10 gün geçtikten sonraki köşe yazımın başlığı, “İzmir İktisat Kongresi’nin Tam Zamanı” idi. Yazımda, “Dünya artık yepyeni bir dönüşüm sürecine girdi. Toplanacak 5. İzmir İktisat Kongresi ile yeni bir vizyonun da ön çalışma sı yapılacakt­ır” demiştim. Bu çağrımıza dönemin Başbakan’ı Erdoğan olumlu yanıt vermiş ve 30 Ekim 2013 tarihinde 3 gün süren 5. İzmir İktisat Kongresi yapılmıştı.

Bugün ise hem Cumhuriyet­imizin hem kongrenin 100. yılında “üretim, yerlilik, millilik ve tam bağımsızlı­k” vurgularıy la bizzat Başkan Erdoğan’ın öncülük ettiği yeni bir açılım ve vizyon kongresi yapılma sı planlanmış­tı, fakat deprem kongrenin erte lenmesine sebep oldu.

Her şeye rağmen programını bozma yan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzen lediği kongrede neler konuşuldu, ne tür bir yol haritası çıktı diye incelediği­nizde ise orta ya koskocaman bir “HİÇ” çıkıyor. 6 artı 1 Masa’nın gövde gösterisi için hazırlan mış final toplantısı­nda tam bir skandallar sil silesi yaşanmış. Yeni Asır muhabiri arka daşlarımız­ın izlenimler­inden öğreniyoru­z ki, toplantıya katılan genel başkanlar arasın da önce kimin konuşacağı krizi çıkmış. Cumhurbaşk­anı adayı Kılıçdaroğ­lu’nun final konuşması yapması planlanmış, ancak GP Lideri Ahmet Davutoğlu’nun, Kılıçdaroğ­lu’ndan önceki son konuş mayı yapmakta ısrar etmesi üzerine kriz Kılıçdaroğ­lu’nun ilk konuşmayı yapmasıy la çözülmüş!

6’lı Masa’nın 7’nci ortağı HDP adına Sırrı Süreyya Önder’in de konuşmasın da, Atatürk’ün “Yurtta sulh cihanda sulh” sözüyle barış mesajı vermediğin­i, Osmanlı’dan kalan topraklarl­a yetin mek üzere “Kendi yağımızda kavrula cağız” demek istediğini söylemesi tepki çekti. 6’lı koalisyonu­n tüm parti liderleri nin hazır bulunduğu toplantıya, masadan kalkıp sonra tekrar oturan İP Lideri 0eral Akşener’in katılmamas­ı, yerine temsilci göndermesi, Kılıçdaroğ­lu ile aynı kare de yer almak istememesi şeklinde yorum landı.

Twitter: @sebnemburs­ali SMS: SBU yaz 4122’ye gönder.

(1.60 TL) MH: 444 88 81

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye