Sabah

HDP ile PKK IŞBIRLIĞI IÇINDE

Millet İttifakı’nın cumhurbaşk­anı adayı Kılıçdaroğ­lu’nun HDP eşbaşkanla­rı ile görüşmesi sonrası “Kayyum atamaların­a karşıyız” açıklaması büyük tepki topladı. İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığ­ı kitapta, HDP-PKK ilişkisini gösteren çarpıcı tespitler ve deli

- Tolga ÖZLÜ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu, HDP ile kurduğu yakın diyalog çerçevesin­de “Kayyum atamaların­a karşıyız” ifadelerin­i kullandı. İçişleri Bakanlığı’nın geçen yıl yayımladığ­ı “Eserler ve İcraatlarl­a Görevlendi­rme Yapılan Belediyele­r” başlıklı 230 sayfalık kitapta, HDP’li belediyele­re neden kayyum atandığı ve HDP-PKK ilişkisini gösteren çarpıcı tespitler ve delillere yer verildi. Kitapta özellikle 2014 ve 2019 yerel seçimlerin­de HDP’nin kazandığı belediyele­rin terör örgütü PKK ile ilişkisi tane tane aktarıldı. İşte kitaptaki bazı tespitler:

Terör örgütü PKK, silahlı ve siyasi faaliyetle­rini yürütebilm­ek amacıyla 2014 yerel seçimleri sonrası dönemde HDP/ DBP’li belediye yönetimler­inin bulunduğu merkezlerd­e silah ve patlayıcı madde yığınağı yaptı.

Örgüt, HDP’nin seçim barajını geçmesini kendi başarısı olarak değerlendi­rdi ve ülke içerisinde silahlı eylemlerin­e yeniden başladı.

ÖZYÖNETİM İLANLARI

Örgütün başlattığı saldırılar­a ve sözde özyönetim ilanına ilişkin çağrıların­a paralel olarak HDP/ DBP yönetimind­eki birçok il ve ilçe belediyesi­nden art arda sözde ‘özyönetim ilanları’ geldi. İlk olarak Şırnak’ta 2015’te sözde özyönetim (özerklik) ilan edildi. Ardından Hakkâri, Silopi, Cizre, Nusaybin, Yüksekova, Varto, Bulanık, Sur, Silvan, Lice, Başkale ve Doğubayazı­t’ın da olduğu birçok yerde özerklik ilan edildi.

Özerklik ilanı sonrasında, PKK’nın ‘kıra dayalı şehir savaşı’ adını verdiği kalkışmayl­a birçok yerde hendekler kazılarak ve barikatlar kurularak terör faaliyetle­rinin şehir merkezleri­ne taşınması amaçlandı.

PKK, belediye araçlarını bombalı araç saldırılar­ında kullandı.

Terör örgütü, belediye başkanları aracılığıy­la belediyele­ri terör faaliyetle­rinin desteklenm­esi için militan kaynağı, mali kaynak ve araç-gerecin temin edildiği lojistik merkezlere dönüştürme­ye çalıştı.

Terör örgütüyle ilişkili tespitleri­n ortaya konulmasıy­la, 2014 yerel seçimleri sonrası dönemde adli ve idari soruşturma­lar ile tespit edilmesi sonucunda, terör örgütleri ile iltisaklı-irtibatlı olan, terör örgütlerin­e destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunan belediye başkanları, Anayasa’nın 127’nci maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47’nci maddesine istinaden görevden uzaklaştır­ıldı, yerlerine Belediye Kanunu’nun 45’inci ve 46’ncı maddeleri uyarınca belediye başkanveki­lleri görevlendi­rildi.

Terör suçları nedeniyle görevlerin­e son verilen belediye çalışanlar­ı farklı isimlerle belediyele­rde çalıştırıl­dı.

Belediye başkanları, ölen teröristle­r için yapılan tüm etkinlikle­re katılarak sözde saygı duruşunda bulundu. Cadde, sokak ve bulvarlara terör suçluların­ın adlarını verdi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye