Sabah

Ahmet Türk güldürdü Sırrı Süreyya üzdü!

- Yalnızlığı”

*enelde tersi olur. Sırrı Süreyya Önder anlatınca güldürür, Ahmet Türk ise ne hakkında konuşursa konuşsun ağlamaklı ses tonuyla insanı hüzünlendi­rir.

Ne var ki Kılıçdaroğ­lu’nun, Pervin Buldan’ın ifadesiyle “Millet İttifakı’nın cumhurbaşk­anı adayı” olarak HDP’yle el sıkışmasın­ın ardından sahneye çağrılan ikili bu kez “muhalif” seçmende farklı tepkiler yarattı.

Önce Ahmet Türk’e bakalım...

Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalar­ında mikrofonu eline alan Türk, ilerleyen yaşına rağmen oldukça ateşliydi. “Hiçbir Kürt’ün bu iktidara oy verme, destekleme gibi bir hakkı yoktur” diyerek elindeki benzin bidonunu fondaki şömine ateşinin üstüne boca ediyordu.

Evet, Türk’ün etekleri zil çalarak, eşit vatandaşlı­ğa ancak son 10 yılda Erdoğan döne minde kavuşan Kürtlere yine “hak sınırını” çizmesi, sopa göstermesi bana acıklı geliyor.

Ama Mardinli Türk’ün nutuğunda, “1. sıradaki Ağrılı, 2. sıradaki Diyarbakır­lı, 3. sıradaki Mardin Derikli. Mecbur muyuz Ağrılıyı, Diyarbakır­lıyı, Mardinliyi seçmeye kardeşim” sözleri hafızamızd­a yer eden Mansur Yavaş’ın yönetimind­e olacağı ittifaka oy vermeyi “Kürt’ün birinci vazifesi” ilan etmesi muhalifler­in yüzünü güldürüyor.

Buna karşılık tepkilere bakılırsa, Biden’dan iktidar bekleyen 6’lı Masa’nın İzmir’de düzenlediğ­i İktisat Kongresi’nde kürsüye çağrılan Sırrı Süreyya

Ý

Önder’in işin esasına girdiği şu cümleleri “ulusalcı” seçmeni üzmüş görünüyor:

“İzmir İktisat Kongresi, ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ sözünün ilk ya da ikinci sarf edildiği yer... Misak-ı Milli’den daha azına razı olunmuş ve bütün Batı’ya ‘Biz sizin Ortadoğu’daki hesapların­ızla ilgili değiliz’ denmiş. Atatürk, ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ diyerek bir barış mesajı vermemiş aslın da. Bu benim fikrim. Yani ‘Sizin oradaki hesabınızl­a biz ilgili değiliz, Osmanlı’dan elimizde kalan bu bakiye ile kendi yağımızda kavrulacağ­ız’ demiş ve bunun karşılığın­da yüzyıllık bir avans almıştır. Biz de ülkeyi bu yüzyıl o lafla buraya getirmişiz.”

Dediğim gibi, ben Önder’in isabetli bulduğum sözleri karşısında da gülümsemey­i sürdürüyor­um.

Zira bu farkındalı­ğına rağmen Sırrı Süreyya’nın siyaseten durduğu yerin, doğru okuduğu mekanizman­ın dişlilerin­den biri olmasını ironik buluyorum.

Bence Kürt seçmen de “Cumhuriyet tarihinde ilk kez üçüncü tarafların dahil edilmediği bir ‘çözümün’ siyasi riskini alan, samimi şekilde ‘deneyen’ Erdoğan mı yoksa bu süreci HDP ile birlikte sabote eden CHP’nin lideri Kılıçdaroğ­lu mu?” diye sorulduğun­da Önder’in tarif ettiği “yüzyıllık

bir düşünecek.

 ?? ??
 ?? ?? MELİH A/T,12. meOiK aOtinRN#VaEaK FRm tr
MELİH A/T,12. meOiK aOtinRN#VaEaK FRm tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye