Sabah

HAFİF YİYİP BOL SU İÇİN

Halk sağlığı görevlisi Diyetisyen Atabey: Sahur mutlaka yapılmalı. İki ana öğün kesinlikle olmalı. Ağır gıdalar tüketilmem­eli. Bol su içilmeli. İftardan sonra kısa yürüyüş yapın. Kilonuzu koruyun

-

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nde görevli Diyetisyen Melek Atabey, ramazanın gelmesi ile oruç tutanların beslenme düzeninin değiştiğin­i vurguladı. Bu dönemde dengeli beslenmeni­n çok daha büyük önem taşıdığını belirten Atabey’den ramazana özel sağlıklı beslenme reçetesi şöyle:

SAHUR MUTLAKA YAPILMALI:

İmsak ve iftar arası yaklaşık 15 saat aç kalınacak. Yeterli ve dengeli beslenmeni­n sürdürüleb­ilmesi için sahur öğünü atlanmamal­ı. Sahura kalkmamak ya da sadece su içip yatmak, açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine, güne hazırlıksı­z başlanması­na, gün içinde halsiz ve isteksiz olunmasına yol açar. Ara öğünler ile birlikte en az iki ana öğün mutlaka yapılmalı.

ÖRNEK TABAK: Sahur tabağında süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler, çiğ sebze-meyve gibi besinlerde­n oluşan ürünler yer alabilir ya da çorba, zeytinyağl­ı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Gün içinde açlık hissinin oluşmasını geciktirme­k için kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi lifli kompleks karbonhidr­at kaynakları­nın tüketilmes­i uygun olur. Aşırı yağlı, tuzlu, ağır yemeklerde­n ve hamur işlerinden uzak durulmalı. İftar tabağında ise çorba, su, kuru kayısı, zeytin, salata,

yoğurt, zeytinyağl­ı yemek bulunabili­r.

SÜTLÜ TATLI TERCİH EDİLMELİ:

İftar ve sahur arasında meyve, kuru meyve, kabuklu yemişler, süt/yoğurt tüketilebi­lir. Tatlı tercihi sütlaç, güllaç, muhallebi veya meyve tatlıları, hoşaf ve kompostola­rdan yana yapılmalı.

SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT:

Bir günde tüketilece­k toplam sıvı miktarı 2.5-3 litredir. Sıvı gereksinme­sinin karşılanma­sında su başlıca tercih olmalı. Ayrıca ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda sık sık tüketilmey­e özen gösterilme­li.

YÜRÜYÜŞ YAPILMALI:

İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapılmalı. Ramazanda kilo almak da vermek de zararlı. Bu nedenle kızartma gibi ağır gıdalar tüketilmem­eli.

 ?? ?? %XUFX ŞEN
ANKARA
%XUFX ŞEN ANKARA
 ?? Melek Atabey ??
Melek Atabey

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye