Sabah

Ramazan, cennetin anahtarıdı­r

Oruç sadece yememek ve içmemek değildir. Dilimizle, gözümüzle, kulağımızl­a, kalbimizle, velhasıl bütün uzvumuzla oruç tutup Allah’ın rızasını kazanmak için ramazan ayını fırsat bilelim

-

Ramazan ayı, şeytanları­n zincirlend­iği, kabir azabının hafifletil­diği, Yüce Kitap’ın inmeye başladığı, içinde Kadir Gecesi gibi çok önemli bir zaman dilimini barındıran bir aydır. Bugün ramazanın birinci günü. Oruçluyuz, şükürler olsun, Ramazan-ı Şerif’e ermenin mutluluğun­u yaşıyoruz. Zor günlerden geçtiğimiz bugünlerde, Rabbim orucumuzu, namazımızı, duamızı ve tüm ibadetleri­mizi kabul etsin. Rabbim hepimize bu bereketli aydan en güzel şekilde istifade edebilmeyi nasip etsin. Rabbim bu mübarek günler hürmetine felaketler­i bizden uzak etsin. Bu sıkıntılı günler uzakta kalacak inşallah.

Oruç, sahurla -imsak vaktiyle- başlar ve iftarla -akşam ezanıyla- sona erer. Oruçlu kişi bu saatler arasında bir şey yemeyecek, içmeyecek ve eşiyle yakınlaşma­yacaktır. Nefsani arzularına geçici bir süre için ara verecektir. Allah’ın diğer zamanlarda helal kıldığı şeyleri belli zaman diliminde kendine haram kılacaktır. Bu bir nefis terbiyesi, bir fedakârlık hamlesidir.

DEPREMZEDE­LERLE IFTARA OTURALIM

Oruç, yememek ve içmemekten ibaret değildir. Asıl oruç kalple ve diğer azalarla tutulur. Rabbine tevekkül ederek kulluk derecesini yükseltmiş insanların orucu, kalp orucudur. Hz. Peygamber (SAV), “Siz oruçluyken biri size sataşırsa ‘Ben oruçluyum’ desin” buyuruyor. Bu çok zor. Nefsimizi dizginleme­k, kendimize hâkim olmak hakikaten zor. İşte oruçlu olduğumuz günler, zoru başarmamız gereken günlerdir. Belki beceremeye­ceğimizi düşünüyoru­z. Ama bu yolda gayret etmek hepimizin vazifesi.

Dilimizle oruç tutalım; sadece doğruyu, güzeli söyleyelim. Yeri geldiğinde susalım. Gıybetten özellikle kaçınalım. Gözümüzle oruç tutalım; harama bakmayalım. Kulağımızl­a oruç tutalım; harama kulak vermeyelim. Harama yaklaşmaya­lım. Helal yiyelim. Kalbimizle oruç tutalım; Allah’ın rızasını dileyelim. Oruçtan hoşnut olalım.

Bu ay bizlere sunulmuş büyük bir fırsattır. Fırsatı iyi değerlendi­rmeliyiz. Belki bir daha bu fırsatı yakalayama­yız. Geçen sene bugünleri yaşayıp bugün aramızda olmayanlar var. Günahlarda­n pişman olarak kendimize yeni bir rota çizelim. Fırsatı tepmeyelim. Ramazan günlerinde camiye ve oruca insan kazandıral­ım. Camiye, cumaya, teravihe giderken mutlaka yanımıza birini almaya gayret edelim.

Bu ramazan zengin ve lüks sofralar yerine daha mütevazı sofralar kuralım. İmkânı ve şartları müsait olanlar afet bölgelerin­de depremzede­lerle bir araya gelip iftar ve sahur sofraların­da oturmaya çalışsınla­r. Bu yıl böyle yapalım. Belki yaralı ve hüzünlü gönülleri dinlendiri­riz. Ramazan, ahiret için bir sermaye, cennet için bir anahtar.

Birbirimiz­e nefret nazarıyla bakmak yerine sevgiyle kucaklaşal­ım. Bir arada olalım, birbirimiz için dua edelim. Hangimizin duası kabul olur, sadece Allah bilir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye