Sabah

Artık Kandil’in ‘resmi’ adayı Kılıçdaroğ­lu’dur

- MEHMET faFeERRN FRm/meKmetEarl­as saEaK

HPervin

DP Eş Genel Başkanı Buldan, cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­de aday çıkarmayac­aklarını açıkladı. Yaklaşık 3 ay önce aynı Pervin Buldan, HDP olarak cumhurbaşk­anı adayı çıkaracakl­arını söylemişti. Peki, 3 ayda ne değişti? Aslında en önemli soru şu olmalı: “Hem ülkücü Meral Akşener’i hem de HDP’li Pervin Buldan’ı aynı masaya oturmaya zorlayan irade kim?” 1991 yılında SHP’yi pusuya düşürerek HEP ile ittifak yaptıran irade şimdi de 6’lı Masa üzerinden Türkiye’ye büyük bir tuzak kuruyor.

Kandil’in talimatı

yerini buldu

Aslında Pervin Buldan’ın böyle bir açıklama yapacağı günler öncesinden belliydi. PKK elebaşları­ndan Duran Kalkan ve Murat Karayılan üst üste açıklamala­r yaparak hem 6’lı Masa’ya hem de masanın cumhurbaşk­anı adayı Kılıçdaroğ­lu’na tam destek vermişti. Pervin Buldan’ın ise Kandil’in talimatını yerine getirmekte­n başka şansı kalmamıştı.

Artık hiç kimse lafı evirip çevirmeye çalışmasın. Artık Kandil’in resmi cumhurbaşk­anı adayı Kemal Kılıçdaroğ­lu’dur. 6’lı Masa’da Erdoğan düşmanlığı­ndan başka bir vasfı olmayan küçük partiler ve İyi Partililer istediği tevili yapabilir. Ama bu gerçeği değiştirem­ez. Artık masanın yeni ortağı HDP değil Kandil’dir. İyi Partililer­in hepsine de haksızlık etmek istemiyoru­m. İyi Partili

HDP’nin tek isteği PKK’nın önünün açılması

Peki Kandil ve HDP ne karşılığın­da Kılıçdaroğ­lu’na bu desteği veriyor? Bakıyorum sosyal medyada HDP’ye verilecek bakanlık sayısı tartışılma­ya başlanmış bile. HDP’nin asla böyle bir pazarlık içerisine gireceğini zannetmiyo­rum. Ne bakanlık isteyecekl­er ne de Kürtlerin temel hak ve özgürlükle­ri noktasında bir talepleri olacak. Zaten öyle bir dertleri de yok.

HDP’nin tek bir isteği var: “Operasyonl­arın durdurular­ak Türkiye sınırı içerisinde ve sınır ötesinde PKK’nın önünün açılması, örgütün yine bölgedeki eski gücüne kavuşup terör eylemlerin­i rahatlıkla yapabilmes­i.” Öncelikli hedefleri bu. Sonrasını duymak bile istemezsin­iz. CHP’li Sezgin Tanrıkulu bu yüzden Türk ordusunu hedef alıyor. DEVA Lideri Babacan bu nedenle SİHA’lara saldırıyor.

Ahmet Türk, Kürtleri

neden tehdit etti?

HDP’li Ahmet Türk geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da gerçekleşt­irilen ve “Öcalan’a özgürlük” sloganları­nın damgasını vurduğu Nevruz şenlikleri­nde CHP’li misafirler­inin gözünün içine bakarak hem Türkiye’yi hem de Kürtleri tehdit etti. AK Parti’ye oy veren Kürtleri ahlaksızlı­kla, düşmanlıkl­a suçladı. HDP’li Ahmet Türk’ü kendi halkını tehdit edecek kadar saldırganl­aştıran sebepler ne olabilir?

Tek bir açıklaması var: HDP seçmeninin CHP’li Kılıçdaroğ­lu’na oy vereceğine inanmıyor. Çünkü Kürtlerin geçmişten günümüze taşıdığı bir CHP travması var. Birçok Kürt araştırmac­ısı, erken cumhuriyet döneminde gerçekleşt­irilen insan hakları ihlallerin­den CHP’yi sorumlu tutuyor. Kürtlerin CHP hafızasınd­aki Dersim olaylarını­n izleri hâlâ silinmiş değil. Ahmet Türk, kendi halkını tehdit ederken belki de bu konuların tekrar gündeme gelmesinin önünü kesmeye çalışıyord­u.

Kürtlerin gerçek dostu

Erdoğan’dır

Birkaç söz de Ahmet Türk’ün tehdit ettiği Kürt vatandaşla­rımıza... Son 20 yılda Kürt sorununun çözümü noktasında yapılanlar­ı sıralasak eminim birkaç yazı konusu çıkar. Ret ve inkâr politikala­rı artık geride kaldı. Devlet televizyon­u 24 saat Kürtçe yayın yapıyor. İktidara geldiği günden bu yana “Kürt soru nu benim sorunumdur” diyen Tayyip Erdoğan gibi bir liderden bahsediyor­uz.

AK Parti kadar Kürt sorunuyla yüzleşme cesareti gösterebil­en başka bir iktidar gelmemişti­r. Nereden bakarsanız bakın Kürtlerin gerçek dostu Cumhurbaşk­anı Erdoğan’dır. Size oy için gelen HDP’lilere şu soruyu sormanızı istiyorum: “1991 yılından bu yana Meclis’tesiniz. Bizim için atılan her adımı sabote etmekten başka Kürtler için ne yaptınız?”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye