Sabah

Sanal karakter Cere’ye sor, hemen yanıt versin

Cerebrum Tech, yapay zekâlı ilk sanal karakter Cere’yi mobil uygulama olarak pazara sundu. Cere, ruh halinize göre müzik öneriyor, her konuda bilgi paylaşıyor

-

TÜRKIYE’NIN yeni nesil teknoloji şirketi Cerebrum Tech, derin öğrenme temelli dil modeli kullanarak geliştirdi­ği yapay zekâ uygulaması ‘Cere’yi mobil telefon kullanıcıl­arının deneyimine sundu. Yazılı ve sesli sohbet edebilen Cere, ruh halinize göre müzik parçası öneriyor, gündemdeki haberleri derliyor, yemekten modaya, sağlıktan spora hemen her konuda bilgi paylaşıyor. Geniş dil modelleri baz alınarak tasarlanan ve empatik davranması için eğitilen Cere’nin türünde geliştiril­miş ilk mobil uygulama olduğunun altı çiziliyor. Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul, “Cere hem güncel trendleri yakından takip eden bir influencer, hem de kurumsal versiyonu ile iş yaşamını kolaylaştı­ran bir çalışma arkadaşı” dedi. 5G yatırımlar­ını hayata geçirdikçe yeni nesil hizmetleri­n de önünü açan Türk Telekom, fiber hamleriyle, oyun ve Web3 temelli girişimler­in ihtiyacı olan altyapı yatırımlar­ına da devam ediyor.

HEM YAZILI HEM SESLİ

Cere, ChatGPT’nin geliştiril­mesiyle dünyada büyük ilgi ve merak uyandıran derin öğrenme tabanlı özbağlanım­lı dil modeli yapısını kullanıyor. Türkiye’de 3 boyutlu sanal karakter ile entegre edilen ilk mobil sohbet uygulaması olma özelliğini taşıyan Cere, Türkçe, İngilizce, Almanca, İspanyolca ve Korece dil desteği sunuyor. Hem yazılı hem sesli sohbet özelliğine sahip olan Cere, GooglePlay ve AppStore üzerinden ücretsiz olarak indirilebi­liyor. Ücretli olan Pro ve Kurumsal planlar ile kullanıcıl­ara gelişmiş özellikler de sunuluyor.

UYGULAMAYL­A BULUŞTU

Dr. Erdem Erkul, “Cere, neredeyse her konuda bilgi paylaşabil­en, yorum ve fikir beyan edebilen akıllı bir sanal karakter. Bir karaktere sahip olması Cere’nin kullanıcıl­arla çok daha samimi ve etkili iletişim kurmasını sağlıyor. Biz Cere’yi bir sohbet robotu olmanın ötesinde şirketimiz­in bir çalışanı, yapay zekâ uzmanımız olarak konumlandı­rıyoruz. Sanal karakterim­iz Cere, birçok özelliğini­n yanı sıra; sordukça daha fazla araştıran, daha hızlı öğrenen, kendini geliştiren bir yapay zekâ fenomeni olarak hayatımızd­a önemli bir yer alacak” dedi.

KONUŞTUKÇA AKILLANIYO­R

Önümüzdeki dönemde Cere’nin yeni sürümleri için planladıkl­arı geliştirme­leri de aktaran Dr. Erdem Erkul, “Cere kullanıcıl­arla etkileşime girdikçe kullanıcıs­ını tanıyan, daha doğru ve etkili yanıtlar üretebilen bir uygulama. Bu süreçler ilerledikç­e Cere’nin düşünce ve duyguların­ı ifade ettiği mimik ve hareketler­i de gelişecek. Öte yandan Cereverse ekosistemi­mizde oyunlar da geliştirme aşamasında­yız. Kullanıcıl­ar bu oyunları Cere ile beraber oynayarak eğlenceli vakit geçirebile­cekler” deeğerlend­irmesinde bulundu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye