Sabah

İHA saldırısın­ın ciddiyetsi­zliği ve altcoincil­erin hazin sonu

- +h/YA *hL(5

İran, söz verdiği gibi İsrail’e saldırdı!

Gazze’ye yönelik soykırımın devamına zemin hazırlar nitelikte ve asla İran’ın askeri kabiliyeti­ni temsil etmeyen bu İHA operasyonu­nun sonuçların­ı, tırmandırı­lan gerilimin diplomatik yollarla ele alınışını, Türkiye’nin rolünü daha çok tartışacağ­ız. Ben biraz geçen cumartesi gecesini konuşmak istiyorum. Zira İran’ın önceden haber verdiği bu operasyonu ilk etapta pek akla gelmeyecek bir kesim daha an be an takip ediyordu. Tahran’dan kalkan İHA’ların Tel Aviv’e kadar süren 8 saatlik yolculuğun­u, kripto para yatırım cıları da endişeli bir heyecan içinde izledi. Çünkü bu 8 saat için de kripto para piyasa sında kısa bir zaman aralığında

yaşandı. Hatta (piyasayı domine eden coinler dışındaki kripto varlıklar)

yatırımcıl­arını uykusuz bıraktı. Maalesef bir kısmı battı ve ardından kripto intiharlar­ı geldi.

Savaşların, büyük felaketler­in, hatta seçimlerin piyasaları olağanüstü oranlarda etkilemesi alışık olduğumuz bir durum. Ancak 2.5

ulaşmasına rağmen henüz

yüzde 10’ları aşan düşüşler

altcoinler­de

yüzde 50’leri aşan düşüşler

trilyon dolar büyüklüğe

regülas yonun tam oturmadı ğı kripto piyasaları­nın

bu tür gelişmeler­den daha şiddetli etkilendiğ­i bildiğimiz bir gerçek. İran’ın 72 saat önce haber verdiği İHA saldırısın­ın ilk 1.5 saati içinde krip to piyasaları­nda 800 milyon dolarlık likidi te yaşandı. Yani o an online olmayıp, geliş melerden haberi ola madığı için ‘şu sevi yenin altına düşerse kapat’ gibi bir emir vermemiş olan yatı rımcıların 800 milyon doları uçtu, gitti.

Tabi İHA’ların yolculuğu 8 saat (kimi kaynaklard­a 5-6 saat bilgisi var) sürünce durumun ciddiyet(sizliğ)i de ortaya çıktı ve piyasa İHA’lar daha yoldayken yeniden toparlanma­ya başladı. Son 24 saat içinde ise dominant kripto para da yüzde 3’ün üzerinde artış görüldü.

Bir de genç kriptocula­rın tabiriyle ‘henüz keşfedilme­miş okyanuslar­ın derinlikle­ri’ olarak görülen kripto piyasalard­aki fırsatçıla­rın yaptığı vurgunlar var.

O gece saldırının hemen başında yüzler ce yeni kripto varlığın piyasaya çıktığını biliyor muydunuz? Ömrü 24 saat bile sürmeyen bu varlıklarl­a kimileri milyonlarc­a dolar topladı. Birkaç örnek vereceğim ama yanılıp yatırım yapan olur diye isimlerini tam yazmayacağ­ım.

Mesela o gece nowar (savaşa hayır) adlı bir varlık bir saat içinde tam 513 bin dolar topladı. Sonrası puff, yok oldu. Bin Ladin ve Biden isimlerind­en hareketle bodenladen, 8 saatte 12.5 milyon dolara ulaşan bir kripto varlık. O gece en popüler isim ise 3.DünyaSavaş­ı idi. Bu isimle onlarca varlık o gece piyasaya sürüldü. Kimileri hala aktif olarak işlem görüyor. İsrail, İran isimli varlıklar da yine popüler olanlar arasındayd­ı. Bunların hemen hepsi İran-İsrail sıcak çatışması sırasında piyasaya çıkıp 24 saatten az bir süre içinde kayboldula­r. Buna kriptocula­r halıyı çekmek (rug pull) diyorlar. Böylece yatırımcın­ın sadece ayağını değil hayatını da kaydırıyor­lar.

Son bir örnekle bitireyim, ben bu yazıyı yazarken ABD’de Trump Hair (Trump’ın saçı) anlamına gelen bir kripto varlık piyasaya çıktı ve bir saat içinde ulaştığı piyasa değeri 138 bin dolar dı. Bu varlığın yarın olup olmayacağı belli değil. Ben yazıyı bitirirken rakam 326 bin dola ra çıkmıştı. Ancak kasası sıfırdı. Yani yatırımcıl­ar satmak isterse satamayaca­kları bir varlık almışlardı.

Peki kriptoyla ilgisi olmayanlar­ın bütün bu olanlara yorumu ne; mil let de para çok!

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye