Sabah

TELEFERIK FACIASINDA IHMAL ITIRAFI

Antalya’da 1 kişinin öldüğü, 17 kişinin yaralandığ­ı, 174 kişinin ise ölümden döndüğü teleferik faciasında­n sorumlu tutulan şüpheliler, ihmali itiraf etti. Anet A.Ş. yönetimine sunulan 159 ayrı onarım işinden sadece 19’una onay verildiği, cıvata ve makar

- Ortaya çıktı

Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde faaliyet gösteren Sarısu-Tünektepe teleferik hattında 1 kişinin ölümü, 17 kişinin yaralanmas­ıyla sonuçlanan facianın ardından Antalya Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nca başlatılan soruşturma kapsamında 14 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti.

T8T8KLAMA

Teleferik hattını işleten Antalya Büyükşehir Belediyesi iştiraki Anet A.Ş. ile teleferik hattının bakım ve onarımında­n sorumlu Mega Tower adlı şirketin yetkililer­i ve çalışanlar­ının da aralarında yer aldığı 14 şüpheliden 5’i çıkarıldık­ları Antalya 4. Sulh Ceza Hâkimliği’nce, “taksirle ölüme ve yaralanmay­a neden olma” suçundan tutuklanır­ken, 8 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildi, bir kişi de serbest bırakıldı. Tutuklanan şüpheliler arasında Anet A.Ş. eski genel müdürü olan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz de yer aldı. Seçim var diye bakımları ihmal ettiği öne sürülen Kocagöz ifadesinde, kazadan önce yapılan yıllık ve ağır bakımlarla ilgili bir bilgisinin bulunmadığ­ını belirterek, “Benim haricimde

sorumluluğ­u olan 4 kişi daha bulunmakta­dır” diyerek diğer şüpheliler­i suçladı.

140 AYRI ONARIM İŞİ YAPILMADI

Şüpheli Serkan Yellice ise teleferik tesisinde otomasyon görevlisi olarak çalıştığın­ı belirterek, 24 Kasım 2023’te Tünektepe teleferiği­nin onarım sürecine ilişkin 159 kalem işten oluşan öneri sundukları­nı, yerel seçimlerin olması nedeniyle 159 kalemden sadece 19 kalemin yapıldığın­ı kaydetti. Yellice, yapılmayan 140 bakım ve onarım işleminin ise seçimlerde­n sonra tamamlanma­sının planlandığ­ını belirtti.

‘KONTROL EDİLMEDİ’

Şüpheliler­den Mega Tower Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Tezcan ise teleferiği­n ağır bakımıyla ilgili 159 kalemlik bir çalışma yaptıkları­nı, Anet A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Buğra Samsunlu’ya bu durumu bildirdiği­ni ancak bakımın 19 kalem olarak yapılması gerektiğin­e dair bir formla kendilerin­e dönüş yapıldığın­ı belirterek, “Bizim bakım yaptığımız 19 kalemlik iş içinde bu kazaya sebebiyet verecek herhangi eksiklik bulunmamak­tadır. Belki biz 19 kalemlik iş içerisinde birtakım bakımları yapmasaydı­k daha farklı boyutta kazaya sebebiyet verilebili­rdi. Bizim yapmış olduğumuz 19 kalemlik bakımda direk tabanları ve direk tabanların­da olması gereken somon, cıvata ve benzeri materyalle­rin kontrolü ve bakımı yapılmamış­tı. Teleferikt­eki makara sistemleri de kontrol edilmemişt­i” dedi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Mesut Kocagöz tutuklandı.
Mesut Kocagöz tutuklandı.
 ?? ?? İlker TURAK
6ABAH
İlker TURAK 6ABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye