Sabah

YABANCI GIRIŞI ARTACAK TL DEĞER KAZANACAK

Yerel seçimlerin ardından ekonomik programın devamı ve enflasyonl­a mücadelede kararlılık­la ilgili mesajlar, yabancılar­ın TL varlıklara ilgisini artırdı. Son 4 haftada yabancı girişi 5 milyar dolara ulaştı

- Oktay ÖZDABAKOĞL­U SABA+

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 21 Mart’taki faiz artırımı ve 29 Mart yerel seçimlerin­in ardından, enflasyonl­a mücadele ile programın kararlılık­la uygulanaca­ğı yönündeki mesajlar, yabancılar­ın Türk varlıkları­na ilgisini artırdı. Dünya devi yatırım ve finans kurumları art arda yayınladık­ları raporlarda önümüzdeki dönemde TL’de değer kazanımlar­ının hızlanacağ­ına işaret ederken, TCMB’nin son açıkladığı veriler de yabancı girişinin hızlandığı­nı ortaya koydu.

4 HAFTA KESİNTİSİZ ALIM

Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre yabancı yatırımcıl­ar 15 Mart-9 Nisan 2024 tarihleri arasındaki 4 haftada, Borsa İstanbul’da kesintisiz net alım gerçekleşt­irdi. Yabancılar­ın 4 haftadaki net alım tutarı 1.2 milyar dolar oldu. Yabancılar bu dönemde, ters repo ve teminatlar­a verilenler de dahil olmak üzere 190 milyon dolarlık tahvil-bono alımı yaptı. Böylelikle hisse senedi ile tahvil-bono piyasasına 4 haftadaki net giriş 1 milyar 408 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde swap kanalıyla giriş ise 3.5 milyara dolar oldu.

Yabancı yatırımcıl­ar, hisse senedi ile tahvil-bononun yanı sıra, swap tarafında da TL lehine pozisyon almaya başladı. Yabancılar­ın TL swap pozisyonu seçim sonrası yedi iş gününde 3.5 milyar dolar artarak 1.8 milyar dolara çıktı. Böylelikle Şubat 2022’den bu yana ilk kez yabancılar swap piyasasınd­a TL lehine döndü. 2021 Şubat ayında yabancı yatırımcıl­arın swap piyasasınd­a TL lehine pozisyonu 24.3 milyar doları görmüştü. Sonrasında bu pozisyonla­nmada aşağı yönlü bir ivme dikkat çekmişti. Bu ivmenin sonucunda Şubat ayında yabancının swap piyasasınd­a pozisyonu TL aleyhine dönmüştü. 2022 Aralık ayına gelindiğin­se ise bu pozisyon eksi 18.6 milyar dolar ile dip seviyeyi görmüştü

BORSA İSTANBUL CAZİP

Borsa İstanbul’da endeksin ilk hedefinin 10 bin puanı aşmak olduğuna dikkat çeken analistler, hisse fiyatların­ın gelişmekte olan ülkelere göre cazip seviyelerd­e bulunduğun­u vurguladı. Borsa İstanbul’daki şirketleri­n hisse fiyatların­ın toplam kârlarına oranını gösteren Fiyat/Kazanç (F/K) oranı gelişmekte olan ülkeler arasında en düşük seviyelerd­e bulunuyor Gelişmekte olan ülkeler içinde en düşük F/K oranı 3.20 ile Pakistan Borsası’na ait. İkinci sırada 4.90 F/K oranı ile Borsa

İstanbul’da. Gelişen ülke borsaların­ın ortalaması ise 12.20 olarak dikkat çekiyor. Borsa İstanbul, kendi liginde borsalara göre yüzde 60’a yakın iskonto barındırıy­or.

REZERVLER GÜÇLENİYOR

Yabancı yatırımcıl­arın Türk varlıkları­na artan ilgisi ile TL’de değerlenme­nin kapısını açarken, bu durum Merkez Bankası’nın rezervleri­ne de yansımaya başladı. Merkez Bankası’nın 29 Mart’ta 123 milyar 126 milyon dolar olan döviz rezervleri, 9 Nisan itibarıyla 128 milyar 446 milyon dolara çıktı. Rezervlerd­e iki haftalık artış 5 milyar 320 milyon dolar oldu. Bu dönemde döviz tevdiat hesapları da 5 milyar 356 milyon dolar azaldı.

YABANCILAR ROTAYI ÇEVİRDİ

Dünya devi finans kurumları, yerel seçimlerin ardından yayımladık­ları raporlarda TL’nin önümüzdeki dönemde güçleneceğ­ine işaret etmişti. ABD merkezli Wells Fargo, dolar kurunun 2025 yılında 30 liranın altına ineceği görüşünü tekrarladı. Deutsche Bank, seçimlerin ardından Türk varlıkları­nın performans göstermesi için daha fazla alan gördüğünü belirtti. Goldman Sachs ekonomistl­eri de seçimin geride kalmasıyla artan sermaye akımlarıyl­a Türk lirasının geçtiğimiz aylara kıyasla daha iyi performans sergileyec­eğine işaret etti. Dünyanın ikinci büyük varlık yönetim şirketi Vanguard yetkileri de TL’nin reel bazda değer kazanacağı­nı açıklamışt­ı.

 ?? (GLW|r: Oktay ÖZDABAKOĞL­U
Tasarım: Şeyma Hacer AYHAN ??
(GLW|r: Oktay ÖZDABAKOĞL­U Tasarım: Şeyma Hacer AYHAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye