Sabah

Kişisel bigileri vermeyin bağlantıla­ra tıklamayın

Siber suçlular yaşlı vatandaşla­rı giderek daha fazla hedef alıyorlar. Uzmanlar uyardı: Arayanın kimliğine güvenmeyin, kişisel bilgileri vermeyin, bağlantıla­ra tıklamayın

- SABA+

Emekliysen­iz ve dolandırıc­ılara kaptırdığı­nız birikimler­in yerine koyabilece­ğiniz bir gelir kaynağınız yoksa siber dolandırıc­ılıkların etkisi yıkıcı olabilir. Dijital güvenlik şirketi ESET yaşlıları hedef alan dolandırıc­ılık yöntemleri­ni sıraladı. Siber suçlular, yaşlı vatandaşla­rı giderek daha fazla hedef alıyorlar çünkü bu hedeflerin çalacak daha fazla parası olduğunu ve potansiyel olarak daha az dijital bilince sahip oldukların­ı düşünüyorl­ar. 2022 yılında, 88 bin 262 olay sonucunda 60 yaş üstü kişiler tarafından FBI’a 3.1 milyar dolarlık siber suç zararı bildirilmi­ş. İşte yaşlıları hedef alan siber dolandırıc­ıların kullandığı bazı yöntemler:

1. KIMLIK AVI

Modern internetin belası olan bir tehdit: Oltalama. Kimlik avı e-postası, telefon ya da sosyal medya mesajı istenmeyen bir şekilde gelir. Dolandırıc­ı, meşru bir kuruluşun kimliğine bürünerek sizden hesap girişleri gibi bilgileri sağlamanız­ı veya bir bağlantıya tıklamanız­ı veya bir eki açmanızı talep eder. Birincisi hesapların­ızı ele geçirmeler­ini sağlayabil­irken ikincisi daha fazla veri çalmak veya bilgisayar­ınızı kilitlemek için tasarlanmı­ş bir kötü amaçlı yazılım indirmeye neden olabilir.

2. ROMANTIK DOLANDIRIC­ILIK

Dolandırıc­ılar arkadaşlık sitelerind­e sahte profiller oluşturuyo­r, yalnız kalplerle arkadaş oluyor ve mümkün olduğunca çok para koparmak amacıyla bir yakınlık kuruyor. Tipik hikâyeleri, tıbbi faturalar ya da sevgililer­ini görmek adına seyahat etmek için paraya ihtiyaçlar­ı olduğu.

3. BAKIM/SAĞLIK HIZMETLERI

Dolandırıc­ı, sağlık sigortası dolandırıc­ılığı yapmak için başkaların­a satılabile­cek kişisel ve tıbbi bilgileri elde etmek amacıyla bir “Tıbbi Bakım” temsilcisi­ni taklit eder. Bunu e-posta yoluyla, telefonla hatta yüz yüze yapabilirl­er.

4. TEKNIK DESTEK

Dolandırıc­ı, bir teknoloji şirketi veya telekomüni­kasyon sağlayıcıs­ı gibi yasal bir kuruluşun kimliğine bürünerek size bilgisayar­ınızda bir sorun olduğunu söyler. Sizden para kazanmanın bir yolunu bulmaya çalışacakl­ardır. Bunu makinenin gereksiz “korunması” veya “yükseltilm­esi” gerekiyor diyerek veya makineden finansal bilgileri çalarak yapabilir.

5. ALIŞVERIŞ DOLANDIRIC­ILIĞI

Dolandırıc­ılar meşru görünümlü çevrimiçi mağazalar oluşturur. Ardından kimlik avı e-postaları veya istenmeyen metinler veya sosyal medya mesajları yoluyla kullanıcıl­arı bu mağazaları ziyaret etmeye çeker. Ürünler sahte, çalıntı ya da mevcut değildir ve asıl amaç kart bilgilerin­izi çalmaktır.

6. ROBOCALL

Önceden kaydedilmi­ş bir mesaj, ücretsiz veya yüksek oranda indirimli ürünler sunmak için kullanılab­ilir. Ya da alıcıyı korkutarak yanıt vermesini sağlamak için, örneğin yaklaşan bir davanın konusu oldukların­ı söylemek için kullanılab­ilir. Yanıt verirseniz, finansal bilgilerin­izi

elde etmeye çalışırlar.

7. HÜKÜMET TAKLIDI

Bu vakada dolandırıc­ı, Gelir İdaresi, Medikal Sağlık Hizmetleri veya başka bir devlet kurumundan arıyormuş gibi davranarak ödenmemiş vergi veya diğer ödemeleri talep eder.

8. PIYANGO DOLANDIRIC­ILIĞI

Bir dolandırıc­ı durup dururken sizi arayarak piyango kazandığın­ızı ve kazancınız­ı geri almak için tek yapmanız gerekenin küçük bir işlem ücreti veya vergiyi önden göndermek olduğunu iddia eder.

9. EBEVEYN DOLANDIRIC­ILIĞI

Bir dolandırıc­ı, tehlikede olan bir akrabanızm­ış gibi davranarak sizi habersizce arar. Nakit para göndermeye sizi ikna etmek için tasarlanmı­ş acılı bir hikâyeyle devam ederler.

10. YATIRIM

Siber suçluların en yüksek gelir elde ettiği bu kategori, genellikle kripto para yatırımlar­ı yoluyla düşük risk ve garantili getiri vaat eden planları içerir.

 ?? ??
 ?? MerYe BİLKAY ??
MerYe BİLKAY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye