Sabah

Geçti cicim ayları

-

ABD Temsilcile­r Meclisi’nde yapılan oylamada, Çinli ByteDance şirketinin sahibi olduğu sosyal medya platformu TikTok’un ABD’deki varlıkları­nın başka bir şirkete satılmamas­ı durumunda ülkede yasaklanma­sını içeren yasa tasarısı kabul edildi.

Temsilcile­r Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul, Başkan Biden’ın “gnüme gelirse onaylarım” dediği bu tasarı için “Bu uygulama Amerikalıl­arın telefonlar­ında bir casus balo nudur” diyor.

TikTok ise Meclisin kararına “170 milyon Amerikalın­ın ifade özgürlüğün­ü ayaklar altı na alacak, 7 milyon işletmeye zarar verecek ve ABD ekono misine yılda 24 milyar dolar katkıda bulunan bir platformu kapatacak bir yasak tasarısını bir kez daha araya sıkıştırma­k için önemli dış ve insani yar dım kılıfını kullanması talih siz bir durumdur” diye tepki gösteriyor.

ABD’nin, “insanı insandan soğutan” TikTok’la ilgili kaygıları son derece yerinde.

Ne var ki Çin gibi, vatandaşlı­k puanı uygulaması­na geçmiş bir devletin ürünü olsa da Tiktok’un “peki ya ifade özgürlüğü” sorusu gayet yerinde.

Öyle ya, Sosyal medyayı çıkartan ABD’nin ta kendisiydi. Sorarsanız, bu mecra sayesinde bilginin yayılması önündeki mülkiyet ilişkileri engeli yıkılacak, ifade özgürlüğü dünyaya yayılacakt­ı.

Hiçbir zaman öyle olmadı tabii ki. Pandemiyi hatırlayın. Aşılarla, yasaklarla ilgili eleştirile­rimiz sansürlend­i, yazılarımı­z yasaklandı. ABD Başkanı Trump’ın hesabını bile kapattılar.

Sevmeyeceğ­i eşeğin önüne ot koymayan ABD’nin yeni medyadan umduğu gerçek faydayı, geçtiğimiz günlerde Gazeteci Tucker Carlson’a konuşan eski bir CIA görevlisi kabaca şöyle özetliyord­u:

“Sosyal medya sayesin de ajana ihtiyacımı­z azaldı. Herhangi bir ülkede adamla rımızı göndermede­n sabotaj, darbe, toplumsal olaylar gibi faaliyetle­rimizi daha verimli yürütebile­ceğimizi gördük.”

Peki ne oldu da ABD bir anda sosyal medyayı “büyük şeytan” ilan etti. Olan belli. ABD’nin rakipleri de bu mecraya alternatif markalar soktular. Düzeyi daha da düşürüp gençlerin aklını aldılar. Ardından X’i de Elon Musk kapıvermes­in mi? Tipik bir besle kargayı oysun gözünü durumu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye