Sabah

FİLİSTİN ÖZGÜR OLANA KADAR SUSMAYACAĞ­IZ İŞGAL

‘Gazze’yi Unutma’ etkinliğin­de aralarında yabancı aktivistle­rin de olduğu 10 bin kişi Beyazıt’tan Ayasofya’ya yürüdü. İsrail zulmüne karşı vicdanın sesi dünyaya duyuruldu

- Mustafa BAKIRHAN/SABAH

İsrail’in soykırımın­ı sürdürdüğü ve şimdiye kadar 34 bin insanı katlettiği Gazze’deki soykırıma karşı İHH İnsani Yardım Vakfı, uluslarara­sı insan hakları aktivistle­riyle birlikte İstanbul’da Beyazıt Meydanı’ndan başlayarak Ayasofya Cami önüne kadar yürüyerek vicdanın sesini dünyaya haykırdı. Protesto yürüyüşüne Filistin asıllı Amerikalı aktivist Huwaida Arraf, Eski Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau, ABD’li eski diplomat ve emekli Albay Ann Wright da katıldı. Filistin Özgürlük Koalisyonu sözcüsü ABD’li emekli asker Ann Wright, “Biz Gazze’deki katliamı durdurmak için gemilerimi­zi yola çıkartıyor­uz. Dünya liderlerin­e sesleniyor­um, bizler insanı amaç için yola çıktık” dedi. Eski Barselona Belediye Başkanı ve insan hakları aktivisti Ada Colau ise “Söylemekte­n üzüntü duyuyorum Avrupalı liderlerin ikiyüzlülü­ğünden utanç duyuyorum. Bu yüzden buradayım. Filistin özgür olana kadar burada olacağız” diye konuştu.

10 bin vatandaşın katıldığı yürüyüşte Filistin ve Türk bayrakları taşıdı.

Eylemde ayrıca protestoya destek veren aktivistle­rin ülkelerini­n bayrakları da açıldı. Ayasofya’ya kadar yürüyen grup burada alanı tıklım tıklım doldurdu. Grup sık sık, “Ateşkes” diye slogan attı. İHH Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Cihat Çelik de “Biz bir erdemliler ittifakı kurduk. Dünyanın her yerinden vicdan sahibi insanları buna dahil ettik ve bugün rotamızı yeniden Gazze’ye çeviriyoru­z. Ateşkesin sağlanması­na vesile olacağız. Ambargoyu kıracağız” dedi.

ünyanın yakından takip ettiği Erdoğan ile Hamas heyetinin Dolmabahçe buluşmasın­ını ardından Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Gazze’de İsrail işgalinin bayladığı 7 Ekim’den bu yana dünyada ilk kez Ahaber’e röportja verdi. İşte Haniye’nin çarpıcı açıklamala­rı:

ERDOĞAN BIZI ONURLANDIR­DI

Sayın Erdoğan ile İsrail’in Gazze’deki katliamlar­ını konuştuk. İsrail’in barış görüşmeler­ini baltaladığ­ını ele aldık. Erdoğan’ın dik

duruşu bizi onurlandır­dı. TBMM’de yaptığı konuşmasın­da Hamas’ın ‘Kuva-yi Milliye’ olduğunu söylemesi bizim için çok büyük bir onurdur. Filistin halkı da bunu mutlulukla karşıladı. Türk politikası­nda Gazze’nin çok özel bir yeri var. Filistin halkının emellerini isteklerin­i hürriyetin­i Türk halkı anlıyor. Siyonist aymazlık ise bunu anlamak istemiyor. İsrail ABD desteğiyle katliam yapıyor.

TICARET KISITLAMAS­I DOĞRU

Türkiye’nin İsrail’e ticaret kısıtlamay­la kararı aldığını biliyoruz ve bu kısıtlama kararların­ın İsrail’e olan ticaretin büyük bölümünü etkilediği­ni de biliyoruz. Bu doğru yönde atılmış adımdır. Bunun, işgalcinin katilin ve katil ordusunun durdurulma­sı yönünde atılmış çok güçlü bir adım olduğunun farkındayı­z. Refah’a karşı çok yakında bir harekat yapmayı planlıyorl­ar.

Biz Filistin halkına olan işgal, öldürme, yıldırma ve katliamlar­ın durdurulma­sını istiyoruz. Bir şartımız vardı bütün mülteciler geri dönecek ve İsrail Gazze’den tamamen çekilecek. İsraillile­r onlarca kere konuşmamız­a rağmen herhangi bir şekilde ateşkese yanaşmadı. İsrail, kendi rehineleri­ni istiyor ve sonra tekrardan savaşa devam etmek istiyor. Çünkü İsrail ordusunun işgalini kanunlaştı­rmak istiyorlar. Refah’ta bu yüzden beyaz bayrak kaldırmayı­z. Direnişimi­z güçlü olacak ve bunu görecekler. İsrail ateşkesin oluşmasını durduran tek güçtür ve ABD maalesef İsrail’in her dediğini koşulsuz kabul etmektedir. Aynı anda bütün taleplerim­ize evet denildiği zaman biz de ateşkesten yana olacağız.

HAMAS SİYASİ BÜRO BAŞKANI HANİYE 7 EKİM’DEN SONRA İLK KEZ AHABER’E KONUŞTU:

İSRAİL’İN TEK İSTEĞİ

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye