Sabah

Bir imha kampı olarak Gazze

- HİLÂL

İsrail’in ve İsrail taraf tarlarının bu ara lar duymaktan en çok rahatsız oldukla rı kelimeleri­n başın da, toplama kampı, Auschwitz ve soykı rım var.

Dünya Yahudi Kongresi tarafından ocak ayında yayınlanan “Hayır, Gazze Auschwitz Değildir” başlıklı bildiri, sadece bu benzetmede­n değil, 1948’de Filistinli­lerin acı ve ölüm dolu sürgününe “Nakba” (Felaket) adı verilmesin­den bile ne kadar rahatsız oldukların­ı anlatıyord­u.

Halbuki hem tarihi gerçekler hem de İsrailli yetkililer­in ilk günden bu yana giderek şiddetini artıran söylemle ri, İsrail’in 80 yılı aşkın zamandır Batı’ya “hesap ödettiği” holokos tun çağdaş versiyonun­u yaşadığımı zı açıkça gösteriyor.

Yasaklı kimyasal silah kullanılma­sın dan tutun da açlığın bir savaş silahı hali ne getirilmes­ine kadar, bir savaşı savaş olmaktan çıkarıp soykırıma dönüştüren ne varsa Gazze’de uygulandı.

Nazilerin uyguladığı en önemli tak tiklerden biri Yahudileri, Çingeneler­i ve Slavları açlıktan ölmeleri için Varşova gettoların­a sıkıştırma­ktı.

Bugün “güvenli alan” kisvesi altın da 3 kilometrek­arelik bir alana sürülen 2 milyondan fazla Filistinli, burada bir yandan bombalarla bir yan dan da açlık ve susuzlukla karşı karşıya bırakıldı.

Hakkında onlarca sinema filmi yapılıp

Ý tüm dünyanın sempatisin­i kazan mak üzere çeki len o dramatik Hollywood film lerinde soykırı mın lanetli topra ğı olarak anılan Auschwitz kam pında 1.3 mil yon kişi 5.5 kilo metrekarel­ik bir alanda toplanmışt­ı.

Bugün 2 milyondan fazla sivil Gazzeli, 3 kilometrek­arelik bir alanda, neredey se 2 kişiye 1 metrekaren­in düştüğü bir kampta hayatta kalmaya çalışıyor. Susuz, elektriksi­z ve kum tepeleri arasında...

Tam da İsrail’in kuzeyindek­i Metula şehrinin belediye konseyinde­n David Azoulai’nin söylediği gibi: “Gazzeliler­i mülteci kamplarına sürüp burayı bir Auschwitz müzesine dönüştürme­k istiyo ruz. Tüm dünyaya İsrail’in neler yapabile ceğini göstermeli­yiz.” Öyle de oluyor.

Katliamın başlamasın­ın üzerinden geçen 200 günün sonunda şehit olan Filistinli sayısı 35 bine yaklaşıyor.

Gazze’deki hastaneler­in altından toplu mezarlar çıkıyor.

Filistin Sivil Savunma üyesinin yaptı ğı açıklamaya göre, Nasır Hastanesi’nin altında bugüne kadar bulunan toplu mezarlarda­ki 20 kişinin diri diri gömüldüğü anlaşılıyo­r.

Gazze bir açık hava hapishanes­inden bir açıkhava imha kampına dönüştü.

Eskiden “soykırım” denince akla gelen mazlumlar, bugün “soykırım” denince akla gelen zalimler olarak tüm dünyada kendilerin­i tescilledi­ler.

 ?? Kilal NaSlan#saEaK com tr ??
Kilal NaSlan#saEaK com tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye