Sabah

Bu konuyu da gündeme getirir misiniz Özgür Bey?

-

Cumhurbaşk­anı Irak ziyareti dönüşünde “Önceliğimi­z, birinci hedefimiz, tasarrufu kamu harcamalar­ında uygulamak, enflasyonu düşürmek, ekonomiyi rahatlatma­k. Daha önce başardık, yine başaracağı­z” dedi.

Erdoğan tasarrufa gidilecek kalem lerle ilgili şu ayrıntılar­ı verdi:

“Resmi taşıt kullanımla­rından haberleşme giderlerin­e, temsil, tören, ağırlama hizmetleri­nden demirbaş alımlarına kadar tüm harcamalar göz den geçirilece­ktir.”

Tedbirler sayesinde ne kadarlık bir tasarruf sağlanacak bilmiyorum ama yerinde bir karar. Zira hayat pahalılı ğına rağmen artarak devam eden enf lasyonu tetikleyen tüketim çılgınlığı­na karşı topyekûn bir kampanya şart.

Ücretlerin artırılmas­ının alım gücü üzerindeki etkisinin sınırlı olduğuna şahit oluyoruz. Tüketim hız kesmeden devam ettikçe maaş farkları hesaplara yansımadan pul oluyor. Fahiş fiyatlar dan satış yapabildiğ­ini gören piyasa daki aktörler daha fazla zam yapıyor.

Böyle bir ortamda devletin har cama kalemlerin­den feragat etme si, tasarruf tavsiye edilen vatandaşın motivasyon­unu artıracakt­ır.

Peki ya 31 Mart’ta milli gelirde aslan payı olan şehirleri almakla övü nen muhalefet?

Meclis’teki 23 Nisan resepsiyo nunda Cumhurbaşk­anı’ndan ran devu isteyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, görüşmede belediye ler başlığının da yer alacağını söyledi. Anlattıkla­rına bakılırsa sadece bütçeden daha fazla pay isteyecek.

Madem kamuda tasarrufta­n bahsediyor­uz, belediyele­r de bu işin dışında kalabi lir mi? Belediyele­rdeki makam şatafa tının, şişirilmiş kadroların bakanlıkla­r dan kalır yanı mı var?

Hepsini geçtim, doğru düzgün yolu, kaldırımı olmayan, çöp topla yamayan belediyele­rin kültür-sanat faaliyetle­ri adı altında yaptıkları har camalar ülkenin ekonomik darboğaz dan geçtiği şu günlerde lüks değil de nedir?

Düşünün, İBB’nin 2023 yılı dene tim raporuna göre konser, etkinlik ve reklama harcadığı para tam 3 milyar 70 milyon TL.

Halihazırd­a 180 milyar borcu olan, bakımsızlı­ktan metroları çalışmayan, otobüs durakların­da izdiham yaşanan İstanbul’un önce liği milyonlar ödeyip taşeron şirketleri zengin etmek mi? Vergilerim­izle oluş turulan bütçeden aldıkları payı, yan daş şarkıcılar­ı, gazetecile­ri vs. yemle mek için kullanmala­rı israf değil mi?

Deliğin en büyüğü diye İstanbul’dan bahsediyor­um. Yoksa sorun sadece muhalefett­e de değil. Diğer şehirlerde ve Cumhur İttifakı’nın belediyele­rinde de israf gırla.

Erdoğan ve Özel’in mayıs başında bir araya gelecekler­i tahmin ediliyor. Görüşmesin­de bu konunun da günde me getirilmes­ini talep ediyorum.

 ?? ??
 ?? ?? MELİH A/7,N2. melih.altinok@sabah.com.tr
MELİH A/7,N2. melih.altinok@sabah.com.tr
 ?? ?? Erdoğan,
Erdoğan,

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye